PSRM a organizat dezbateri la un an de la semnarea Acordului de Asociere

Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană a dus la multe probleme economice. Acest acord nu trebuia semnat fără ca autorităţile ţării să-i ceară populaţiei să se expună pe marginea acestui subiect prin intermediul unui referendum. Declaraţia a fost făcută de liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Igor Dodon, în deschiderea conferinţei internaţionale Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană: un an de la semnare”, eveniment organizat de către socialişti, transmite IPN.

La conferinţă au fost invitaţi să participe politicieni şi experţi din aproximativ 10 ţări. De asemenea, au fost invitaţi reprezentanţi ai Guvernului Moldovei, ai corpului diplomatic şi ai organizaţiilor internaţionale.

„Considerăm că semnarea acordului a provocat multe probleme legate de economie. În plus, principalele prevederi au caracter negativ pentru ţara noastră. În Parlament nu a fost examinat rezultatul semnării acestui acord. Noi am cerut în luna iunie ca Guvernul să vină cu un raport, să ne spună ce s-a reuşit şi ce nu”, a declarat Igor Dodon.

„Autorităţile Republicii Moldova au luat această decizie politică fără a calcula care vor fi consecinţele pentru ţara noastră. Nu se poate spune că toată vina o poartă Uniunea Europeană, vina o poartă cei în care a avut încredere în UE, de aceea populaţia are de suferit”, a spus preşedinte al fracţiunii PSRM în Parlamentul Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi.

Reprezentantul Guvernului la această conferinţă, Daniela Morari, şefa Direcţiei generale Integrare Europeană a Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a trecut în revistă câteva dintre realizările obţinute în baza Acordului de Asociere cu UE, spunând că în ultimul an s-au depus multe eforturi pentru a aplica instrumentele de funcţionare a acordului, care sunt Consiliul de asociere şi comitetele de asociere.

„Anul acesta a fost un an dificil, cu campanii electorale, Guvernul şi Parlamentul au fost mai puţin funcţionale în anumite perioade. Cu toate acestea, s-a reuşit transpunerea în viaţă a 15% din legislaţia UE la care Republica Moldova are angajamentul să se racordeze. Credem că pentru un an 15% din tot Acordul de Asociere este o cifră considerabilă”, a remarcat Daniela Morari.

Reprezentanta ministerului a mai spus că exportul în această perioadă a crescut cu 10%. În special, exportul de struguri şi porumb în Uniunea Europeană a crescut de 5 ori, de prune de opt ori şi de mere de trei ori. Raportul de progres prezentat de Guvern conţine nu doar rezultate, dar şi restanţe şi sunt setate priorităţile pe termen scurt, mediu şi lung.

Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană la 27 iunie 2014, la Bruxelles.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.