Partidul Socialiștilor a înaintat moțiune de cenzură ca urmare a asumării de către Guvern a răspunderii pentru modificarea Legii procuraturii, transmite IPN.
Prezentând moțiunea, deputatul socialist Vasile Bolea a declarat că asumarea răspunderii de către Guvern pune în pericol independența procuraturii și independența justiției. Potrivit deputatului, noul proiect asumat pune în pericol independența procuraturii și politizează această instituție. În opinia socialiștilor, Guvernul Sandu „a încălcat principalele principii democratice inerente oricărei societăți” și „a schimbat regulile jocului în timpul jocului”.
„A ignorat toate bunele practici în domeniul desemnării unui procuror general independent, a ignorat Constituția țării sale și opinia Comisei de la Veneția, preferând să nu aștepte”, a spus Vasile Bolea.
Potrivit socialistului, a fost substituit Parlamentului într-un subiect de un colosal interes public, au fost evitate dezbateri publice, a fost ignorat principiul transparenței decizionale și consultarea societății. „Și, cel mai grav în actuala conjunctură, a tratat încrederea partenerilor politici și internaționali, de susținerea cărora s-a bucurat fără rezerve, neconsultându-i demonstrativ”, a declarat Vasile Bolea.
În prezentarea proiectului pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea, Maia Sandu a menționat că prim-ministrul va preselecta cel puțin doi candidați la funcția de procuror general, în funcție de pregătirea și abilitățile lor profesionale, de integritate și alte calități personale, și va transmite lista candidaților preselectați și dosarele acestora Consiliului Superior al Procurorilor. Altfel spus, prim-ministrul înaintează o listă scurtă de candidați către CSP. Ulterior, CSP poate alege unul dintre cei propuși de prim-ministru și propune candidatul la funcția de procuror general președintelui țării. Mecanismul este similar cu cel propus și votat în luna septembrie și prevede suficiente măsuri de echilibrare a instituțiilor implicate, a declarat Maia Sandu.
O altă prevedere a proiectului este că prim-ministrul poate să instituie o comisie pentru evaluarea activității procurorului general în caz de imixtiune ilegală în activitatea unui alt procuror sau în caz de intervenție ilegală de orice natură pe lângă autorități, instituții sau funcționari pentru soluționarea oricărei chestiuni, sau în caz de comitere a unor infracțiuni, acțiuni care afectează grav imaginea procuraturii ori independența procurorilor.
Maia Sandu a declarat că își propune să promoveze oameni profesioniști și integri pentru funcția de procuror general. „Buna funcționare a Procuraturii depinde de curajul, viziunea și integritatea procurorului general, de capacitatea tuturor angajaților acestei instituții de a-și face treaba corect, după litera legii”, a declarat premierul în plenul Parlamentului, până să fie înaintată moțiunea de cenzură.
Biroul Permanent se va întruni în următoarele trei zile pentru a decide când va avea loc următoarea ședință în plen, la care se va examina moțiunea de cenzură depusă.