Provocările și perspectivele presei, discutate la primul Media Policy Forum

Libertatea presei este foarte importantă. Mai ales într-un an electoral, este fundamental ca toate vocile să fie auzite. În Republica Moldova, sunt mai multe chestiuni care necesită atenție atunci când vorbim despre piața media. Este vorba despre problema propagandei, a concentrării proprietății mass-media și a pieței de publicitate, dar și despre posibilitățile economice reduse ale mass-media. Subiectele au fost discutate, marți, la primul Media Policy Forum de la Chișinău, cu genericul: „Provocări, Perspective și Traseul spre Libertatea Presei în Moldova”, transmite IPN.

Ambasadorul SUA James Pettit a spus că mass-media și piața de publicitate în Republica Moldova sunt concentrate în mâinile câtorva persoane, iar această situație îi lipsește pe cetățeni de accesul la o informație variată. Totodată, conservă propaganda internă și lipsește mass-media independentă de resurse financiare pentru supraviețuire. Diplomatul a mai spus că, alături de alte țări din vest,  Moldova se confruntă cu propaganda externă. Dar, potrivit ambasadorului, democrațiile puternice găsesc întotdeauna modalități de a se proteja, asigurând libertatea presei și nu limitând-o. „Este binevenit noul Cod al Audiovizualului. Cred că Parlamentul îl va expedia cât de curând partenerilor pentru avizare, va implementa recomandările și îl va adopta în această sesiune”, și-a exprimat speranța James Pettit.

Mark Behrendt, director de programe pentru Europa și Eurasia al organizației Freedom House, a spus că mass-media din Republica Moldova este parțial liberă. Guvernul trebuie să se implice împreună cu actorii nonguvernamentali pentru a elabora politici în domeniu.

Potrivit lui Peter Michalko, șeful Delegației UE la Chișinău, sunt mai multe chestiuni care necesită atenție și rezolvare. Este vorba despre problema concentrării proprietății mass-media și a pieței de publicitate. Este important ca legislația națională să susțină munca jurnaliștilor, inclusiv a celor de investigație. „Nu trebuie să existe obstacole în munca lor în ceea ce privește accesul la bazele de date publice, inclusiv obstacole de natură financiară. Trebuie să fie și mai multă independență în ceea ce privește cadrul regulator, în ceea ce privește Codul Audiovizualului și rolul CCA. Sperăm că vom vedea mai multe progrese în aceste domenii, în anii viitori”, a spus șeful Delegației UE.

Prezent la lucrările forumului, Andrian Candu, președintele Parlamentului, a spus că unele măsuri deja au fost luate în lupta contra propagandei și a dezinformării, în favoarea promovării produsului autohton. Președintele legislativului a mai spus că presa este și o afacere, iar dacă o afacere nu poate fi susținută, respectiv nu poate fi dezvoltată. „În Republica Moldova, cu regret, piața media la ora actuală este undeva de 9-10 milioane de euro pe an. Nu poți să faci televiziune cu acești bani. Am foarte mari speranțe că foarte curând va fi gata legislația care să încurajeze investitorii să vină în domeniul media. În așa fel încât să avem investiții în Republica Moldova în domeniul media”, a declarat Andrian Candu

Nadine Gogu, directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, a remarcat că politicile în domeniul mass-media continuă să fie problematice în Republica Moldova. Nadine Gogu a vorbit despre politicile care ar trebui să combată propaganda internă, care întrece orice limită în Republica Moldova. „Din păcate, nu prea am văzut pași, deși societatea civilă a încercat să facă anumite lucruri. Politici legate de combaterea propagandei, manipulării, dezinformării, deocamdată nu avem”, a spus Nadine Gogu.

Primul Media Policy Forum a fost organizat la Chișinău de către Internews, Freedom House, Black Sea Trust for Regional Cooperation, Rețeaua de Investigații Jurnalistice din Balcani și Fundația Friedrich Naumann.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.