Protestul-rugăciune nu a fost împotriva vaccinurilor, ci împotriva abuzurilor, organizatori

Protestul-rugăciune de ieri din Piața Marii Adunări Naționale nu a fost despre oportunitatea vaccinării în general, nu despre reacțiile adverse și alte aspecte ale vaccinurilor anti-Covid, ci despre hărțuirile la care sunt supuși angajații care decid să nu se vaccineze. Declarația aparține Elenei Bâtcă, reprezentanta Mișcării Juriștilor Ortodocși, unul din organizatorii protestului din 3 august.

Potrivit organizatorilor, la protestul-rugăciune au participat circa 200 de fețe bisericești și peste 2 mii de mireni, nu neapărat toți credincioși. Alexandr Covalschi, reprezentantul AO "Planeta Curată", un alt organizator, s-a arătat indignat de modul în care unele surse mass-media au reflectat evenimentul de ieri: „S-a spus că protestatarii, în marea lor parte credincioși, protestează împotriva vaccinurilor. Dar acest lucru s-a prezentat ca și cum credincioșii ar fi împotriva progresului în general și a vaccinurilor în particular și cum că ei ar fi avut anumite frici nejustificate.”

Dar, potrivit Elenei Bâtcă, mesajul principal al protestului a fost altul decât unul anti-vaccin. „Scopul protestului (...) a fost să încurajăm medicii, studenții, profesorii, funcționarii publici să nu cedeze presiunii directorilor”. Organizatorii spun că au fost sesizați despre multiple cazuri „din practic toate raioanele Republicii Moldova” în care angajații ar fi „hărțuiți și impuși” să se vaccineze, cu riscul de a-și pierde slujba în caz contrar. „Acest lucru se întâmplă pretutindeni și este cunoscut de toți”, afirmă reprezentanta Juriștilor Ortodocși, iar protestul-rugăciune urma să atragă atenția autorităților centrale la acest fenomen.

La fel,  Elena Bâtcă spune că evenimentul a avut și scopul de a atenționa angajatorii despre consecințele juridice ale unor eventuale concedieri ilegale. Nu în ultimul rând, guvernul a fost avertizat să se abțină de la eventuale modificări legislative care ar face vaccinarea obligatorie.

Potrivit lui Alexandr Covalschi, „hărțuirea” angajaților ar fi inclusiv o consecință a faptului că angajatorii interpretează abuziv prevederile unei hotărâri recente a Guvernului, care le recomandă să creeze condiții favorabile pentru vaccinare. Alexandr Covalschi a mai afirmat că autoritățile moldovene nu vorbesc îndeajuns despre riscurile vaccinurilor anti-Covid, acuzându-le că ascund statisticile despre complicațiile post-vaccin.


Mesajele lansate de organizatorii conferinței de presă au trezit interes și comentarii de pagina de Facebook a Agenției IPN

Experta internațională în sănătate publică a expediat organizatorilor mai întâi o întrebare, urmată de un comentariu:

Întrebarea: Bună ziua! Ați vorbit despre discriminarea persoanelor nevaccinate în câmpul muncii. Întrebarea mea este: o persoană vaccinată, atunci când vine la lucru, unde sunt persoane nevaccinate, este expusă riscului de COVID-19? Cum să se protejeze de discriminare o persoană vaccinată, din partea celor nevaccinați?!

Comentariul: Am întrebat în direct, dar nu am primit un răspuns. A fost o eschivare de la răspuns. De facto, vedem o comunicare clară, îndreptată împotriva vaccinării. Este un protest contra vaccinării, voalat sub o comunicare despre “discriminare” și lezare a drepturilor. Și, personal, cred că media a interpretat corect acțiunile.

Printre persoanele care și-au postat opiniile pe marginea subiectului aflat în discuție este și Andrei Eremia, vicepreședintele raionului Ialoveni:

„Vaccinul nu este un tratament, dar este o tentativa de prevenire. Dar, dacă punem riscul COVID-lui și vaccinului […față în față…], cred că COVID-ul este mult mai riscant. Dar, totuși fiecare om trebuie să se decidă de sine stătător să se vaccineze sau nu…”

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE