Protestele feroviarilor continuă. Datorii salariale de 191 de milioane de lei

Protestele angajaților Căilor Ferate din Moldova (CFM) vor continua, a anunțat președintele Federației Sindicale a Feroviarilor, Ion Zaporojan, în cadrul emisiunii Spațiul Public de la Radio Moldova. Potrivit liderului sindical, datoriile salariale au depășit suma de 191 de milioane de lei, iar angajații nu și-au primit salariile din luna august a anului trecut, transmite IPN.

„Statul trebuie să se implice la plata salariilor. Dacă Guvernul și Parlamentul nu se implică, vom face tot posibilul să-i trezim”, a precizat Ion Zaporojan.

Liderul sindical a subliniat că situația este critică și că angajații CFM nu mai pot suporta întârzierile salariale.

„Din 31 de filiale ale CFM, și-au primit salariile doar angajații de la șapte filiale pentru august. Restul, 22 de filiale ale CFM nu au primit salariile din iulie. Datoriile totale sunt azi de 191 de milioane de lei. Toți 4 865 de angajați sunt afectați. E un dezastru total pentru acești oameni. Frigiderul le este gol. N-au de pâine. N-au cu ce trimite copiii la școală, la studii”, a spus președintele Federației Sindicale a Feroviarilor.

Pe de altă parte, secretarul de stat din cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Mircea Păscaruță, a menționat că soluția pe termen scurt este valorificarea activelor întreprinderii, inclusiv vânzarea locomotivelor vechi, iar din aceste resurse să fie achitate salariile restante.

„CFM este o întreprindere de stat. Trebuie să-și genereze venituri și să-și acopere cheltuielile. Soluția pe termen imediat e reducerea cheltuielilor. De asemenea, evaluăm toate activele neutilizate, - imobile, locomotive vechi, uzate, analizăm valorificarea lor, pentru a genera surse de venit, ca să fie acoperite salariile. Salariile se plătesc etapizat. Acum se achită pentru august”, a spus secretarul de stat.

La 14 februarie, în centrul Chișinăului, s-a desfășurat o acțiune de protest a angajaților CFM. Nemulțumirea feroviarilor are loc în contextul dificultăților financiare acute cu care se confruntă întreprinderea, iar sindicaliștii cer o intervenție urgentă din partea autorităților centrale pentru depășirea crizei.

📢 IPN este și pe Google News. Abonați-vă!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.