Protest la Parlament: „Vrem justiție, nu corupție!”

Zeci de oameni s-au adunat joi, 21 martie, în fața Parlamentului în cadrul acțiunii de protest organizate de Blocul electoral ACUM. Aceștia au scandat: „Libertate!” și „Vrem justiție, nu corupție!”, dezaprobând condamnarea lui Gheorghe Petic și a lui Sergiu Cebotari, pe care le consideră ilegale. De asemenea, oamenii au scandat în susținerea Blocul ACUM, iar reprezentanții formațiunii le-au promis oamenilor că vor împiedica „fărădelegile pe care le pune la cale regimul”, transmite IPN.

„Când suntem uniți, nimeni nu are nicio șansă împotriva propriului popor. Să depășească sentimentul de frică pe care l-au cultivat de-a lungul timpului toate guvernările și, mai ales în ultima perioadă acest regim criminal Plahotniuc. Să depășească starea de frică, pentru că în momentul în care vom depăși această stare de frică și în momentul în care vom ști ce vrem pentru noi, pentru țara noastră, pentru viitorul acestei țări, pentru generațiile viitoare, pentru copii, pentru nepoții și strănepoții noștri, iată atunci nimeni nu ne mai poate opri din drumul nostru spre libertate, spre pace, spre bunăstare și spre buna înțelegere între toți cetățenii noștri”, a declarat liderul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, deputatul Andrei Năstase.

Deputata Inga Grigoriu, vicepreședinta Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, a menționat că scopul acestei acțiuni este de a apăra justiția. Potrivit ei, miercuri, „Sergiu Cebotari și Gheorghe Petic, doi camarazi de luptă și rezidență au fost condamnați de acest regim perfid, criminal, laș”.

Deputatul Blocului ACUM DA și PAS, Octavian Țîcu, a spus că „această formațiune, compusă din două partide născute din spiritul protestatar va fi alternativa de guvernare pentru Republica Moldova”. „Ieri regimul ne-a arătat că există o complicitate evidentă între Dodon și Plahotniuc, în condițiile în care liderii Blocului ACUM erau la Burxelles, după ce s-au dat două sentințe absolut nejustificate împotriva simpatizanților Blocului ACUM, Cebotari și Petic, după ce am fost gazați la Orhei, s-a dat această decizie, ca în lipsa liderilor noștri să fie convocată această ședință. Regimul așteaptă că noi vom boicota această ședință, dar noi vom merge în Parlament, acolo unde trebuie să ne apărăm drepturile noastre”, a mai spus Octavian Țîcu.

„Noi suntem 26, dar vom face o altă politică decât cea care s-a făcut în Republica Moldova. Ei își doresc să facă acea politică care era înainte, își doresc o politică cu împărțeala cu bucata: ți e un minister – mie un miliard, ție o bancă – mie un stat și așa mai departe. Noi ne dorim o altfel de politică în Republica Moldova, în care justiția să stea în capul mesei”, a declarat deputatul Lilian Carp.

Deputatul Dumitru Alaiba a declarat că Republica Moldova este un stat bazat pe frică. Chiar și așa, oamenii nu se tem, protestează. „De azi vor intra în Parlament cei delegați și de azi va continua lupta și în stradă, și în Parlament.

Miercuri, 20 martie, fostul polițist de frontieră Gheorghe Petic, a fost condamnat, de prima instanță la trei ani și șase luni de închisoare, cu executare în penitenciar de tip semi-închis, și amendat cu de 30 de mii de lei, pentru viol. Sentința a fost emisă de Judecătoria Orhei și cu drept de apel la Curtea de apel Chișinău. Prin decizia Judecătoriei Ungheni, Sergiu Cebotari, fost șef-adjunct la „Poșta Moldovei”, care nu se află în țară, a fost condamnat la opt la ani de închisoare pe mai multe capete de acuzare, printre care escrocherie și muncă forțată la care au fost supuși mai mulți oameni. Prin aceeași sentință, Cebotari a fost privat de dreptul de a ocupa funcții de administrare și de a desfășura activitate de întreprinzător pe un termen de patru ani. De asemenea, acesta urmează să achite părților vătămate aproape 308 mii de lei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.