Săptămâna a început cu o acțiune de protest la Curtea Constituțională, organizată de Partidul Acțiune și Solidaritate. Oamenii au declarat că au venit să susțină, să apere judecătorii constituționali onești și să nu-i permită accesul în instituție lui Boris Lupașcu, votat în Parlament de deputații Partidului Socialiștilor și cei din platforma Pentru Moldova, din care fac parte și deputații Partidului Șor. Participanții la protest susțin că sunt gata să rămână să apere Curtea atâta timp cât va fi nevoie. Ei au scandat: „Noi nu cedăm!”, „Dodon la pușcărie!”, „Anticipate!”, transmite IPN.
Președintele interimar PAS, deputatul Igor Grosu, a declarat că săptămâna aceasta este importantă și prin faptul că „bandiții care vineri au orchestrat și au încercat un atac asupra Constituției, asupra Curții Constituționale”, ar putea încerca să facă și în continuare acest lucru. „Acum noi nu avem dreptul să riscăm în această săptămână, deoarece ei sunt disperați, ei sunt speriați. Ce e de făcut? Trebuie azi, mâine, poimâine să fim prezenți în fața Curții, să fim prezenți aici. Din păcate, unicul lucru de care ei se tem pe bune în țara asta – ei se tem de oameni. Ei încă nu se tem de procurori”, a menționat Igor Grosu.
Potrivit lui, miercuri, la Curtea va fi luată o hotărâre importantă care vizează starea de urgență, prin care s-a dorit evitarea alegerilor parlamentare anticipate. „Astăzi, acest penal, hoț și fricos, Dodon, ne-a chemat la dialog. Vă dați seama? (...) Noi nu avem ce discuta cu penalii, nu avem ce discuta cu uzurpatorii”, a spus Igor Grosu.
Deputatul Oazu Nantoi susține că Igor Dodon este un „simbol al trădării de țară, al furtului, al umilinței cetățenilor în fața guvernării”. „De dragul puterii, iar puterea pentru el înseamnă în primul rând bani, este gata să vândă țara”, a notat parlamentarul. Potrivit lui, „Igor Dodon trebuie trimis la tomberonul politic, iar această filă dodonistă să fie întoarsă”.
Radu Marian, deputat PAS, a menționat că această „coaliție PSRM-Șor a făcut multe lucruri ilegale, a furat prin scheme de contrabandă, a încercat să fure instituțiile de statului, dar cel mai grav e că încearcă să fure cel mai de preț lucru – alegerile”. „Ei știu că pentru prima dată în 30 de ani, Parlamentul este pe cale să se curețe, să avem cel puțin 51 de deputați onești, competenți, integri, care să înceapă reforme și să le distrugă schemele. Este un moment de „totul sau nimic” pentru ei și de asta fac ceea c au făcut vineri”, spus Radu Marian.
Un alt deputat PAS, Dumitru Alaiba, a declarat că oamenilor le pasă de ceea ce urmează să se întâmple cu țara și încotro aceasta va merge. „Anul ăsta, țara noastră împlinește 30 de ani și ce alt cadou îi putem da noi la această aniversare, decât pur și simplu în Parlament curat, fără hoți, un Parlament care cred în țara asta, oameni care o iubesc și oameni care își văd viitorul lor și a copiilor aici”, afirmă Dumitru Alaiba. Or astăzi, potrivit lui, legislativul e plin de hoți, care s-au declarat majoritate.
Prezent la protest, Vasile Costiuc, liderul Partidului Politic Democrația Acasă, a spus că dacă nu era astăzi aici, s-ar putea ca mâine să devină diasporă și acesta este cazul multor. „Cetățenii ăștia care au capturat statul nu au de gând să lupte cu pandemia. Ei au nevoie de guvernare pentru a absorbi ce a mai rămas în republica asta”, a menționat acesta.
La sfârșitul săptămânii trecute, cu 53 de voturi ale deputaților PSRM și ale celor din platforma Pentru Moldova, a fost anulat decretul de numire a Domnicăi Manole în calitate de judecător la Curtea Constituțională. Totodată, cu 56 de voturi, a fost numit în funcția de judecător constituțional Boris Lupașcu. În aceeași zi, președintele Maia Sandu, a convocat Consiliul Suprem de Securitate, în cadrul căruia le-a solicitat conducătorilor organelor de forță să nu se lase antrenați în acțiuni anticonstituționale. De asemenea, șefa statului i-a solicitat Procuraturii Generale să investigheze acțiunile sub aspectul infracțiunii de „uzurpare a puterii în stat”. Ca urmare a sesizării depuse de către deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, vineri seara Curtea a suspendat hotărârea Parlamentului privind revocarea Domnicăi Manole din funcția de judecător CC și cea privind numirea lui Boris Lupașcu.