Protest în centrul capitalei: Au cerut demisia Maiei Sandu

Membri și simpatizanți ai Partidului Socialiștilor au protestat duminică în centrul capitalei, exprimându-și nemulțumirea față de creșterea prețurilor și a tarifelor, dar și față de arestarea ex-președintelui Igor Dodon. Protestatarii strigau: „Jos Maia Sandu!”, „Vrem dreptate!”, „Rușine!” și au afișat lozinci: „Nu deținuților politici”, „Ne-ați adus doar sărăcie și hoție! Jos regimul!”, „Suntem sătui de circ! Dați-ne și pâine!”, „PAS – sinonimul sărăciei” etc.

Deputatul socialist, Vlad Batrîncea, vicepreședinte al Parlamentului, a spus că mai mulți deputați din partea PSRM ar fi urmăriți de actuala guvernare, iar arestarea lui Igor Dodon, ex-președinte al Republicii Moldova, ar avea loc la comandă. Totodată, Vlad Batrîncea a spus că actuala guvernare a majorat bugetul pentru activitatea Curții Constituționale, a Președinției și a Executivului, deși acești bani ar putea fi alocați oamenilor săraci. Deputatul socialist a îndemnat și reprezentanți ai altor partide politice să se alăture acțiunii de protest și „să obțină libertate pentru toate victimele acestui regim. Ei (guvernarea – n.red.) neglijează opoziția și au uitat că puterea aparține poporului”, a menționat Vlad Batrîncea. Potrivit deputatului, la miting s-ar fi adunat câțiva mii de oameni.   

Venită la acțiunea de protest, o locuitoare a orașului Cricova, care este și pensionară, a menționat că „așa o situație grea nu a existat în Moldova nici după cel de-al Doilea Război Mondial. Am avut mari speranțe la Maia Sandu, că va aduce țara la ceva bun, dar am rămas dezamăgiți. Maia Sandu nu trebuie să se afle în Republica Moldova, chiar și după ce va pleca de la guvernare. Să vină la putere Voronin, Dodon, Batrîncea, Ciobanu”, a adăugat protestatara.

Jurnalista Elena Lewicka-Pahomova a menționat că reprezentanților mass-media „le vine greu să activeze în timpul guvernării PAS, deoarece unii oficiali tărăgănează să le dea răspuns ziariștilor la solicitări de informații”.

Victor Gaiciuc, ex-ministru al apărării, a subliniat că, în timpul guvernării PAS, au crescut prețurile la benzină, motorină, produse alimentare, au crescut tarifele, iar aceste majorări duc la sărăcie. „Am auzit că vor veni vremuri bune, dar au venit vremuri nebune”, a spus Victor Gaiciuc.

O mamă a 5 copii, care a venit la protest, a spus că își dorește ca Maia Sandu să plece din funcția de șef al statului, iar în locul ei la fotoliul prezidențial să revină Igor Dodon. Femeia a spus că îi vine greu să se descurce în condițiile în care primește o pensie de 1400 de lei, iar alocația pentru un copil este la fel de 1400 de lei.

Aliona Briceag, consilier raional de la Leova, a remarcat că, în timpul guvernării PAS, administrația publică locală de nivelul I primește cu 30% mai puțini bani de la bugetul de stat, în comparație cu timpul când la guvernare se aflau socialiștii.

Ex-ministrul agriculturii, Ion Perju, a subliniat că „țara se îndreaptă spre colaps socio-economic, odată cu venirea la guvernare a PAS”. Potrivit lui, în prezent sute de producători agricoli sunt în pragul falimentului, prețul la fertilizanți a crescut de 5-6 ori, prețul la semințe – de 2-3 ori, la fel, s-au majorat și prețurile la produsele alimentare. Ion Perju a opinat că, prin arestarea lui Igor Dodon, se încearcă de a distrage atenția publicului de la alte probleme din Republica Moldova.

Fadei Nagacevschi, ex-ministru al justiției, a menționat că poporul a adus PAS la guvernare, și tot poporul trebuie să îi facă ca acest partid să plece de acolo. „Dacă un singur partid se află la guvernare, asta e dictatură”, a adăugat Fadei Nagacevschi.

La finele mitingului, reprezentanți ai PSRM au dat citirii o rezoluție și au declarat că acțiunile de protest vor continua și în zilele următoare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.