Propuneri legislative pentru “Consolidarea autonomiei universitare” în sectorul învăţământului superior din Republica Moldova

 

 

Comunicat de presă


 

 

Proiectul EUniAM  înaintează propuneri legislative privind restructurarea şi modernizarea sectorului învăţământului superior (ÎS) din Republica Moldova. Aceste propuneri se bazează pe (1) analiza autonomiei instituţionale universitare în Moldova;  (2) analiza comparativă a autonomiei instituţionale universitare în Danemarca, Lituania, România, Scoţia şi Suedia; (3) analiza continuă a situaţiei curente a autonomiei instituţionale universitare în Moldova, inclusiv analiza şi revizuirea în desfăşurare Codului Educaţiei; şi (4) agenda Comisiei Europene privind modernizarea învăţământului superior.

Aceste propuneri legislative au fost elaborate de către echipa grupului de lucru al proiectului EUniAM: Ala Cotelnic, Prorector, Academia de Studii Economice; Angela Niculiţă, Prorector, Universitatea de Stat din Moldova; Daniela Pojar, Şefa Departamentului Resurse Umane şi Planificare, Universitatea de Stat din Bălţi; Petru Todos, Prim-prorector, Universitatea Tehnică a Moldovei şi Larisa Bugaian, Prorector, Universitatea Tehnică a Moldovei, şi evaluate de John Reilly şi Romeo V. Turcan, respectiv expert extern şi intern ai proiectului EUniAM.

Propunerile legislative identifică obiectivele restructurării şi raţionalizării; abordează riscurile şi provocările cu care ÎS din Republica Moldova se confruntă astăzi şi cu care se va confrunta în următorii 10-15 ani; identifică rezultatele scontate; identifică principiile de bază pe care se va baza acest proces; înaintează o structură nouă a sectorului ÎS; oferă un exemplu de proces de raţionalizare, inclusiv un traseu în care se recomandă ca în Moldova să existe 7 universităţi: 3 universităţi regionale şi 4 universităţi în Chişinău; urmând principiul demarcării clare între reglementarea de stat şi universitatea instituţională, specifică drepturile și responsabilitățile universităților; sugerează modalităţi de separare clară a guvernării de management; propun formule de finanţare a activităţii academice şi cercetării care se bazează pe rezultate și performanțe;  şi sugerează un nou Cadru Naţional al Calificărilor.

Urgenţa situaţiei în ÎS din Republica Moldova dictează ca procesul de restructurare şi modernizare să înceapă în 2015. Traseul prezentat în propuneri identifică activitățile de bază, reperele, precum şi rezultatele cheie în ceea ce privește procesul de raționalizare, procesele de integrare și modernizare. Se sugerează un plan de implementare de 3-4 ani, în trei perioade: (1) pregătirea raţionalizării (max. 9 luni), (2) implementarea raţionalizării (max. 12 luni) şi (3) integrarea şi modernizarea (24-30 luni).   

Se preconizează, printre altele, că restructurarea, raționalizarea și modernizarea sectorului ÎS va produce universități publice mai mari şi mai puternice, care vor oferi o bază pentru mai multă învățare și predare multi- şi interdisciplinară în toate ciclurile; va consolida legăturile regionale și naționale cu angajatorii; va revigora universitățile publice cu structuri noi şi eficiente de guvernanță și management angajate în educația relevantă centrată pe student; și va asigura utilizarea mai eficientă şi deplină din punct de vedere a costurilor a resurselor de capital care generează fonduri pentru învățare și predare, cercetare și transfer de cunoștințe.

Proiectul propunerilor legislative va fi prezentat şi discutat în cadrul câtorva seminare publice organizate la Chişinău (26 mai), Cahul (27 mai) şi Bălţi (28 mai); agendele seminarelor pot fi descărcate de pe pagina web oficială a proiectului: http://www.euniam.aau.dk/work-packages/wp4/wp4-public-debates/.

Feedback-ul privind proiectul propunerilor legislative poate fi oferit prin intermediul forumului proiectului: http://www.euniam.aau.dk/public-debates/forum/, pagina de Facebook a proiectului:
https://www.facebook.com/euniam.project; şi e-mail: euniam@adm.aau.dk.
Propunerile pot fi descărcate aici: http://www.euniam.aau.dk/work-packages/wp4/wp4-deliverables/.

Proiectul EUniAM este un proiect TEMPUS finanţat de Comisia Europeană. Scopul proiectului EUniAM este de a contribui la consolidarea autonomiei universitare în Republica Moldova şi la procesul de reformare şi modernizare a sectorului învăţământului superior. Pentru mai multe informaţii despre proiect, vă rugăm să vizitaţi: www.euniam.aau.dk.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.