La 3 februarie a expirat termenul în care oamenii au putut expedia spre publicare pe pagina web a executivului propuneri pentru elaborarea Programului de activitate al Guvernului. În mare parte, cetăţenii au cerut îmbunătăţirea calităţii vieţii, eliminarea corupţiei şi a birocraţiei, ridicarea salariului minim pentru acoperirea cheltuielilor zilnice. Oamenii spun că îşi doresc să rămână să lucreze în ţară şi solicită stimularea creşterii economice pentru începerea sau menţinerea unei afaceri, transmite IPN.
Una dintre persoane propune eliminarea taxelor pentru înfiinţarea întreprinderilor mici şi mijlocii cel puţin pentru primii doi ani de activitate. Persoana spune că, din moment ce statul nu poate crea locuri de muncă, ar trebui să creeze condiţii pentru micii întreprinzători. Aceştia, după ce îşi vor pune afacerea pe picioare, vor aduce o contribuţie majoră la bugetul de stat. „Când încerci să-ţi deschizi o firma, te loveşti de multe bariere, gen birotica şi taxe inutile, care te fac să nu îţi mai urmezi business planul”, notează persoana. Un alt cetăţean sugerează că Guvernul trebuie să investească cât mai mult în educaţie, care este în opinia sa este „cel mai important instrument pentru a ridica o naţiune”, în special să se pună accentul pe domeniul IT.
Printre propuneri este şi disponibilizarea a 80% din angajaţii din administraţiile centrale, reducerea numărului de funcţionari publici care folosesc automobilele de serviciu. O persoană a propus restructurarea unor instituţii de stat. Agenţia Turismului să treacă la Ministerul Culturii, adică să devină „Ministerul Culturii şi Turismului”. Ministerul Tineretului şi Sportului să treacă înapoi la Ministerul Educaţiei, eventual ca departament, sau să fie transformat într-o agenţie. Biroul Naţional pentru Diaspora să devină fie o agenţie aparte, fie un departament al Ministerului Afacerilor Externe. Un alt cetăţean scrie că este nevoie de specialişti europeni în mai multe domenii, în procuratură, justiţie şi medicină. Prim-ministrul trebuie să fie independent, iar procurorul general să nu mai fie o bâtă în lupta cu oponenţii.
Şi din partea diasporei au fost înaintate propuneri. Preşedintele Comunităţii Moldovenilor din Arizona a scris că preşedinţii organizaţiilor diasporei depun foarte multă muncă pentru activitatea comunităţii, pentru a păstra unită entitatea moldovenească şi a promova imaginea Moldovei peste hotare. De aceea, ar fi corect ca aceştia să fie remuneraţi anual.
Alte persoane din diasporă propun încheierea acordurilor sociale între Republica Moldova şi statele-gazdă pentru migranţii moldoveni, introducerea sistemelor de pensii private şi facultative, facilitarea procedurii de recunoaştere a apostilei electronice în statele-gazdă. Alte propuneri vizează digitalizarea actelor de stare civilă, îmbunătăţirea resurselor pentru predarea limbii române în diaspora. Cetăţenii plecai peste hotare îşi doresc o informare mai bună despre oportunităţile de investiţii din ţară.
O persoană a scris că de relaţiile cu diaspora sunt responsabile două instituţii: Biroul pentru Relaţii cu Diaspora şi Biroul Relaţiilor Interetnice. Dublarea competenţelor instituţionale şi suprapunerea politicilor publice este un punct slab al sistemului de gestionare a migraţiei. Propunerea este să activeze o singură instituţie sau să fie lichidate ambele şi creat Ministerul pentru Diasporă.
Prim-ministrul în exerciţiu Iurie Leancă, desemnat în calitate de candidat pentru funcţia de prim-ministru al noului guvern, a demarat consultările pentru noul program săptămâna trecută.