Proprietarii unei afaceri riscă să rămână fără ea din cauza unor acţiuni abuzive, avocat

Avocatul proprietarilor firmei „VILDVAST-PREST” SRL din raionul Străşeni, specializată în prelucrarea şi exportul miezului de nucă, susţine că, din cauza unor acţiuni abuzive şi interpretări confuze ale legislaţiei, clienții săi riscă să rămână fără afacere, aceasta urmând să fie transferată în posesia unei bănci comerciale. „Dorim să sesizăm opinia publică şi organele de resort despre situaţia creată. Ne aflăm într-un gol de informaţie, o reacţie neclară a autorităților în ceea ce priveşte problema respectivă”, a declarat avocatul Gheorghe Macovei la o conferință de presă la IPN.

Avocatul a explicat că „VILDVAST-PREST” SRL se află în procedură de restructurare. „Compania are anumite credite la o bancă. În legătură cu creditele respective, cu dificultatea achitării, s-au dus negocieri şi s-a aplicat planul procedurii. Conform planului, există anumite plăţi lunare care sunt efectuate. Și până în ziua de azi se plătesc. Planul se realizează ca să se ajungă la scopul final. Planul e prevăzut pentru trei ani de zile. Ca urmare a planului, compania trebuie să iasă din dificultate financiară şi, respectiv, să nu intre în insolvabilitate. Contrar procedurii în desfăşurare, banca, având anumite gajuri prin care şi-a garantat creditele, a trecut la executarea contractelor de gaj şi la vânzarea prin licitaţie a bunurilor. Ca să fie clar: compania nu are datorii, sumele se achită la timp, însă banca a decis să vândă bunurile în garanţie şi să-şi satisfacă creanţele din bunurile respective. Grav e că bunurile aparţin persoanelor terţe, care şi-au pus bunurile date în gaj pentru a asigura creditul băncii”, a precizat Gheorghe Macovei.

Potrivit avocatului, este vorba despre trei apartamente lăsate gaj băncii. În toamna anului 2020, banca a anunţat proprietarii apartamentelor că le vinde bunurile. Silit, prin executor judecătoresc, bunurile au fost transmise în posesia băncii, fără temei, spune avocatul. Procedura a fost contestată în instanță, dar este respinsă. Ca urmare, bunurile sunt vândute la licitaţie, în decembrie, şi persoanele au rămas fără apartamente, în timp ce creditul garantat prin bunurile respective se restituie conform planului. Bunurile au trecut la alţi proprietari şi puţine şanse sunt că vor fi întoarse, spune  Gheorghe Macovei.

Societatea cu răspundere limitată „VILDVAST-PREST” a fost fondată în 2003 şi prelucrează, exportă şi importă nuci în coajă. Veaceslav Rusu, asociat al firmei, spune că de mai mulţi ani luptă cu instituţiile de stat pentru a-şi demonstra nevinovăția în dosarele intentate fără argumente legale. „Toţi cei care au fabricat dosarele nu au fost traşi la răspundere, cu toate că au fost scrise demersuri, plângeri la adresa autorităţilor. Compania pe care am înfiinţat-o şi o gestionez cu încet piere. Nu mai poate rezista în faţa presiunilor care vin zilnic”, s-a plâns omul de afaceri.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.