Propaganda guvernamentală derivă din nevoia PDM de a rămâne frecventabil pentru electorat, opinie

Experta în politici europene de la București, sociologul Raluca Răducanu consideră că „regimul din Republica Moldova a invalidat abuziv, fără temei legal și fără niciun fel de argument din partea observatorilor electorali rezultatul alegerilor locale, iar Uniunea Europeană – în baza acordurilor semnate cu Republica Moldova – a luat act de această nouă și cea mai gravă lovitură aplicată democrației și a suspendat pe termen nedeterminat finanțarea”. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN, experta a declarat că „propaganda guvernamentală derivă din nevoia Partidului Democrat de a rămâne frecventabil pentru electoratul pro-european pragmatic pentru a cărui fidelizare a alocat resurse importante în ultimii ani”.

„Dacă PDM și Guvernul și-ar fi asumat invalidarea alegerilor, deci instaurarea dictaturii, ar fi pierdut electoratul fără a avea timp să cucerească o altă nișă. Prin urmare, au ales varianta externalizării responsabilității – e vina sistemului judiciar, a carențelor legislative, a opoziției extraparlamentare, a Uniunii Europene, a oricui, mai puțin – a PDM și a liderului acestuia, Vladimir Plahotniuc. Mie mi se pare important de specificat că miza acestui tip de propagandă în momentul acesta este crearea unor inamici ai poporului imaginari, țapi ispășitori pentru mutarea atenției publicului de la invalidarea abuzivă a alegerilor spre alte teme confortabile Partidului Democrat și liderului acestuia”, opiniază Raluca Răducanu.

„Ce s-a întâmplat în Republica Moldova înseamnă abolirea, dacă vreți, a democrației prin invalidarea alegerilor. Este foarte greu să se găsească o formulă de restabilire a relației dintre autoritățile de la Chișinău și Bruxelles fără a fi respectată voia cetățeanului, pentru că Bruxelles-ul, așa cum a spus și Federica Mogherini, nu este doar un vecin, este un prieten și un partener, iar ea a specificat – al cetățenilor moldoveni”, a notat Raluca Răducanu.

Experta mai spune că felul în care Partidul Democrat s-a construit în ultimii ani a fost prin invocarea unui discurs proeuropean și prin asumarea unei direcții proeuropene. În secunda în care renunță la această direcție, practic PDM rămâne fără electorat, deoarece ar trebui să meargă foarte mult în zona stânga, unde este deja consolidat foarte bine Partidul Socialiștilor. În opinia sa, singura variantă care-i rămâne acum PDM-ului este să mențină, cel puțin la nivel de discurs, acest drum european.

„În schimb, dincolo de strategia electorală, pe umerii PDM și ai întregii configurații de putere de la Chișinău rămâne o foarte mare responsabilitate politică, anume aceea de a arunca în aer relația instituțională dintre Bruxelles și Chișinău, care a fost construită în mai bine de nouă ani de zile; relație ce va fi foarte greu de restabilit, dacă ne uităm la posibila configurație a Parlamentului European după alegerile europarlamentare din 2019. Desigur, ne putem aștepta ca, după alegerile parlamentare de anul acesta de la Chișinău, PDM să nu-și mai dorească și să oficializeze despărțirea de Uniunea Europeană, care a început prin invalidarea abuzivă a alegerilor locale din Chișinău”, a notat sociologul de la București.

Raluca Răducanu menționează că Republica Moldova rămâne atașată valorilor europene prin cetățenii care își reclamă drepturile și prin lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, dar și opoziția extraparlamentară, care s-au angajat să lupte pentru drepturile cetățenilor. Potrivit expertei, PDM, actualul Guvern, actuala formulă de guvernare nu mai este ancorată Uniunii Europene, dimpotrivă acum Partidul Democrat – din punct de vedere politic – este într-o poziție mult mai slabă decât era în urmă cu doi ani, deoarece prin decizia de invalidare a alegerilor și-a fragilizat întreaga construcție de până acum.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.