Pronosticurile experţilor asupra scenariilor politice din toamna viitoare

Perioada electorală din toamna viitoare va fi una foarte dură şi se va marca prin provocări externe şi riscuri majore. Pronosticurile aparţin experţilor întruniţi în cadrul emisiunii „Fabrika” de vineri seara de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Potrivit jurnalistului Valeriu Reniţă, tot ce se va întâmpla la toamnă tine mai mult de factorul extern, iar războiul din Ucraina va fi un factor important. Jurnalistul s-a referit şi la provocările de ordin intern, făcând referinţă în acest sens la fostul deputat comunist, Mark Tkaciuk, şi controversatul businessman Renato Usatîi. „Tkaciuk acuma tace, dar la momentul potrivit va reveni cu rebelii săi. S-a declarat agresiv şi Usatîi, când a spus că va lua cu asalt Ministerul Justiţiei. Probabil, că cineva l-a sfătuit să se potolească, la fel cum l-au sfătuit să facă şi declaraţii agresive. Dar nu se ştie ce sfaturi va mai primi”, a conchis Reniţă.

Politologul Olga Nicolenco, de asemenea, crede că schemele ulterioare în campania electorală vor depinde de relaţiile externe. Totodată, Nicolenco vede un risc major în faptul că „timp de patru ani actuala guvernare nu a făcut ce trebuie, dar s-a trezit în ultimul an”. „Oamenii au avut mari aşteptări atunci când au votat această guvernare. De fapt, trebuie să recunosc că abolirea regimului de vize şi ratificarea Acordului de asociere cu UE au trezit un bob  de speranţă”, a declarat Nicolenco.

Politologul i-a sfătuit pe actualii guvernanţi să participe la alegerile parlamentare preconizate pentru 30 noiembrie într-un bloc comun, ca „după ce vor obţine un scor frumos, să guverneze ţara în coaliţie”.

Doru Petruţi, director al Institutului de Marketing şi Sondaje IMAS, a declarat în cadrul aceleaşi emisiuni că sunt mai multe circumstanţe care vor determina duritatea viitoarei campanii electorale. „Este una să ai o campanie electorală într-un an liniştit şi altceva e să ai o campanie electorală în condiţiile unui război regional”, a opinat Petruţi. Sociologul mai consideră un factor de risc însuşi cetăţenii. „Masa critică a populaţiei nu este educată să analize şi să cântărească lucrurile. Cetăţenii moldoveni au sindromul peştelui de acvariu. Chiar dacă ştiu că este peretele de sticlă, oricum se vor ciocni de el”, a punctat Petruţi.

Invitatul permanent al emisiunii „Fabrika”, jurnalistul Cristian Tabără, susţine că viitoarea campanie electorală va fi marcată de două blocuri mari, primul care are în spate Uniunea Europeană şi Statele Unite, şi blocul estic, care este unul foarte agresiv. Iar la mijloc, potrivit jurnalistului, se află un electorat care încă nu este pregătit să cântărească plusurile şi minusurile celor două opţiuni. 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.