Asociaţia Promo-LEX recomandă autorităţilor să intervină cu modificări în legislaţia privind finanţarea partidelor politice, să delimiteze clar mecanismele de donare şi cele de cotizare. Experţii Promo-LEX menţionează şi necesitatea de a stabili sancţiuni pentru partidele care încalcă regulile de finanţare, transmite IPN.
La un atelier de discuţii la tema finanţării campaniei electorale, organizat de Promo-LEX, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, a menţionat că partidele politice din Moldova „nu au probleme la declararea cheltuielilor, acestea au probleme la declararea veniturilor, pe care trebuie să le probeze că au provenit din surse legale şi impozitate în ţară”.
Proiectul de lege privind finanţarea partidelor politice a fost adoptat la 3 ani de la înregistrare, iar Iurie Ciocan subliniază că versiunea adoptată diferă de cea iniţială. Preşedintele CEC constată că există probleme în ceea ce priveşte raportarea cheltuielilor în perioada în care nu este campanie electorală, or partidele desfăşoară activităţi şi când nu sunt alegeri, iar societatea trebuie să cunoască din ce bani se fac acestea.
Jan Walk, coordonator de proiect la Fundaţia Stefan Batory (Polonia), care susţine proiectele Promo-LEX, a subliniat că modificările frecvente în legislaţie sunt oarecum stresante. Totodată, expertul a remarcat că, potrivit rapoartelor Promo-LEX, în campaniile electorale precedente s-au observat donaţii enorme, ceea ce poate duce la ideea că s-au comis încălcări grave ale legislaţiei. Jan Walk a mai spus că e foarte probabil să se fi comis şi alte încălcări, dar care au fost foarte bine camuflate.
Pentru a asigura aplicarea corectă a legislaţiei nou adoptate, CEC organizează traininguri de instruire pentru trezoreriile de partid şi pentru contabilii consiliilor de circumscripţie. De săptămâna viitoare, partidele politice urmează să înceapă a depune rapoartele privind finanţarea campaniilor electorale.