Promo-Lex solicită organelor de drept ale Republicii Moldova să ia măsuri
Asociaţia Promo-Lex solicită organelor de drept ale Republicii Moldova să întreprindă toate măsurile de investigaţie prevăzute de legislaţia în vigoare în vederea identificării şi atragerii la răspundere a persoanelor care au participat la răpirea din 26 martie, a lui Ion Pascari şi a lui Ion Dubina din satul Corjova, transmite Info-Prim Neo, cu referire la un comunicat de presă al asociaţiei.
Potrivit asociaţiei, eliberarea recentă a primarului de Corjova Valeriu Miţul, a consilierului local din Corjova, Iurie Coţofan, precum şi a celor 2 muncitori – Ion Pascari şi Ion Dubina, este o dovadă în plus asupra caracterului ilegal şi criminal al acţiunilor cu care continuă să opereze regimul ilegal de la Tiraspol.
Asociaţia Promo-Lex aminteşte autorităţilor constituţionale că drepturile constituţionale ale locuitorilor din regiunea transnistreană nu sunt negociabile şi nu pot servi drept subiecte pentru negociere sau interpretare politică. Drepturile şi libertăţile fundamentale ale acestor oameni sunt garantate de legislaţia naţională şi actele internaţionale la care Moldova este parte. Astfel, Asociaţia Promo-Lex rămâne îngrijorată în special de soarta lui Ilie Cazac şi Ernest Vardanean, precum şi de situaţia altor mii de persoane, rămase în rol de ostatici ai jocurilor politice şi geopolitice fără reguli.
Asociaţia face apel către comunitatea internaţională să revizuiască poziţia privind suspendarea interdicţiei de liberă circulaţie pentru liderii regimului neconstituţional. De asemenea, membrii asociaţiei consideră necesară impunerea unor noi sancţiuni faţă de liderii regiunii, în special blocarea conturilor bancare deschise în alte ţări şi examinarea instituirii altor acţiuni de sancţiune economică.
Asociaţia Promo-Lex îşi exprimă nedumerirea în legătură cu incapacitatea şi lipsa voinţei formatului de pacificare de a contribui eficient la procesul de identificare a soluţiilor privind garantarea şi respectarea drepturilor omului în regiunea controlată de administraţia ilegală de la Tiraspol. „În acest context, considerăm că este nevoie de insistat asupra modificării statutului şi formatului de pacificare, datorită căruia au loc exerciţii militare desfăşurate ilegal, contrar oricăror norme naţionale sau internaţionale, pe de o parte, şi abuzuri frecvente asupra drepturilor şi libertăţilor locuitorilor din regiune, pe de altă parte”, se spune în document.
La data de 26 martie 2011, doi angajaţi ai gospodăriei comunale „Corjova Servicii” din satul cu acelaşi nume au fost reţinuţi de miliţia transnistreană chiar în momentul când instalau două scrâncioburi pentru copii.