Promo-Lex recomandă autorităţilor acţiuni pentru îmbunătăţirea procesului de vot în regiunea transnistreană
Asociaţia Promo-Lex recomandă autorităţilor de la Chişinău un şir de acţiuni menite să îmbunătăţească procesul de vot în regiunea transnistreană. Recomandările au fost formulate în raportul final de monitorizare a procesului electoral în regiunea transnistreană la 5 aprilie. Raportul a fost prezentat luni, 8 iunie, transmite Info-Prim Neo.
Promo-Lex consideră că este necesar să fie deschise şi dotate 500 secţii de votare pentru regiunea transnistreană. Se recomandă asigurarea asistenţei juridice calificate şi gratuite pentru persoanele reţinute sau persecutate de către reprezentanţii structurilor de forţă din regiunea transnistreană, investigarea tuturor cazurilor care au creat obstacole în calea exercitării drepturilor electorale şi sancţionarea conform legislaţiei în vigoare a tuturor persoanelor culpabile.
„Desfăşurarea unor alegeri democratice nu este posibilă fără respectarea drepturilor omului, în special a libertăţii de exprimare şi a presei, libertăţii de a circula în interiorul ţării, libertăţii de întrunire şi libertăţii de asociere în scopuri politice”, notează Promo-Lex într-un comunicat de presă.
„Alegerile parlamentare pentru locuitorii regiunii transnistrene s-au desfăşurat, la 5 aprilie, cu multiple încălcări. Au fost înregistrate numeroase cazuri de intimidare şi persecutare a populaţiei în vederea determinării acesteia să nu participe la scrutinul electoral. Astfel, putem afirma cu siguranţă că scrutinul nu a fost nici liber şi nici corect”, a declarat Pavel Postica, jurist al asociaţiei.
Participarea cetăţenilor din regiunea transnistreană la alegeri rămâne o formalitate, limitată, de regulă, la procedura de aplicare a ştampilei „votat” în buletinul de vot şi la plasarea buletinului în urnă, constată Promo-Lex.
În raportul final de monitorizare se spune că pentru cetăţenii din regiunea transnistreană au fost deschise doar 10 secţii de votare, amplasate în localităţile limitrofe ale regiunii, aflate sub controlul organelor constituţionale, fapt ce încalcă flagrant Codul electoral, ce prevede că secţiile de votare sunt constituite pentru un număr de cel puţin 30 şi cel mult 3000 de alegători.
Pe de altă parte, CEC a editat doar 14500 buletine de vot pentru un număr de circa 223580 potenţiali alegători, excluzând din start posibilitatea participării la vot a 209080 cetăţeni din acest teritoriu, ceea ce constituie de fapt peste 8% din numărul total al alegătorilor din Moldova. „În acest context, doar 4042 alegători din regiunea transnistreană au votat, ceea ce reprezintă aproximativ 50% din numărul participanţilor la scrutinul parlamentar precedent”, se precizează în raport.
De asemenea, Promo-Lex remarcă că alegătorii nu au avut posibilitatea deplină să se informeze despre scrutinul din 5 aprilie, despre candidaţii electorali şi platformele lor electorale. Activităţile concurenţilor electorali în acest teritoriu au fost modeste. Mijloacele de informare în masă nu au abordat problemele ce ţin de informarea echidistantă a populaţiei privind procesul electoral din Moldova. Ca rezultat, influenţa surselor mass-media regionale a prevalat şi a dus la absenţa masivă a locuitorilor regiunii la secţiile de votare.
Asociaţia "Promo-LEX" este membră a Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte "Coaliţia 2009" şi a monitorizat procesul electoral în regiunea transnistreană.
Proiectul este susţinut financiar de Fundaţia Eurasia din resursele acordate de Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida/Asdi) şi Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).