„Promo-Lex” le recomandă deputaţilor să găsească alte soluţii pentru simplificarea posibilităţilor de vot pentru studenţi
Asociaţia neguvernamentală „Promo-Lex” priveşte cu îngrijorare modificările operate recent de Parlament, în primă lectură, în art. 84 al Codului Electoral şi îndeamnă deputaţii să caute alte soluţii legislative, care să fie nediscriminatorii, sistemice şi universale.
Amendamentul operat permite elevilor şi studenţilor să voteze în localităţile în care îşi fac studiile, fără a deţine acolo viză de reşedinţă sau domiciliu. Pentru aceasta este nevoie să prezinte doar buletinul de identitate cu fişă de însoţire, carnetul de student şi o declaraţie pe proprie răspundere că nu vor vota şi în altă parte, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit „Promo-Lex”, această schimbare a prevederilor legale este salutabilă pentru că simplifică posibilitatea exercitării dreptului de vot de către elevi şi studenţi, dar modificările nu abordează consecinţele posibile. Amendamentul creează condiţii discriminatorii pentru alte categorii aflate în situaţie similară, cum ar fi masteranzii, muncitorii de pe şantierele de construcţii sau alte persoane fără domiciliu permanent în oraşele mari. De asemenea, studenţii şi elevii, ca urmare a acestor modificări, vor vota pe liste suplimentare, fapt ce va spori suspiciunile faţă de calitatea listelor electorale. Totodată, sunt posibile situaţii neverificabile de vot multiplu.
„Promo-Lex” le recomandă deputaţilor să găsească alte soluţii pentru simplificarea exercitării dreptului la vot pentru studenţi. Un dintre acestea ar putea fi extinderea cu 20 de zile a termenului de declarare a noului loc de exercitare a dreptului la vot. Potrivit prevederilor în vigoare, acest termen este limitat la primele 15 zile de campanie electorală.
Modificarea art. 84 al Codului Electoral a fost votată pe 9 septembrie.