Promo-LEX: Dialogul politic fără respectarea drepturilor fundamentale nu are niciun rost

Dialogul politic între Chişinău şi Tiraspol, fără respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, nu are niciun rost. Aceasta pentru că oamenii din stânga Nistrului nu au încredere într-un sistem democratic atât timp cât nu le sunt garantate drepturile. Declaraţia a fost făcută de directorul executiv al Asociaţiei Promo-LEX, Ion Manole în cadrul unei conferinţe de presă la IPN. Totodată, directorul asociaţiei a menţionat că trebuie identificat un mecanism prin care cetăţenii din regiune să aibă acces la o instanţă de judecată credibilă şi eficientă de apărare a drepturilor omului.

Membrii Asociaţiei Promo-LEX consideră prioritară abordarea problemei justiţiei de tranziţie în cadrul negocierilor pentru soluţionarea conflictului transnistrean. Potrivit lor, tolerarea aplicării unei pseudo-legislaţii este inadmisibilă pe teritoriul Republicii Moldova. „Nu este normal, nu este moral să avem un teritoriu – gaură neagră pentru drepturile omului, unde nu există niciun mecanism, nicio posibilitate de a-ţi apăra drepturile atunci când ele sunt încălcate”, a menţionat Ion Manole.

De asemenea, directorul asociaţiei a menţionat că Promo-LEX, împreună cu alţi reprezentanţi ai societăţii civile din dreapta şi stânga Nistrului, vor încerca să identifice un mecanism prin care să fie creată o instanţă credibilă şi eficientă de apărare a drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Declaraţiile au fost făcute în contextul prezentării hotărârii Curţii Europene pentru Drepturile Omului pe cauza Mozer versus Moldova şi Rusia. În acest dosar, Curtea a recunoscut Rusia drept responsabilă de violarea drepturilor la libertate şi siguranţă. Este vorba despre cetăţeanul moldovean de etnie germană, Boris Mozer, care a fost sechestrat de către organele de miliţie ale regiunii transnistrene şi deţinut în condiţii inumane.

Membrii Asociaţiei Promo-LEX au menţionat că această hotărâre urmează să determine, atât autorităţile, cât şi partenerii străini, să reconsidere unele abordări care au fost în defavoarea populaţiei din regiunea transnistreană. Potrivit lor, concluziile expuse în hotărârea CEDO sunt suficiente pentru ca Republica Moldova să acţioneze pentru respectarea drepturilor omului în regiune.

Totodată, Promo-LEX este de părere că Rusia şi Moldova au obligaţia să întreprindă acţiuni prompte în vederea garantării unui cadru juridic compatibil cu prevederile Convenţiei Europene pentru regiunea transnistreană. „Zonele de conflict nu sunt în afara cadrului normativ internaţional şi oamenii care locuiesc acolo au aceleaşi drepturi ca oricare alte persoane aflate pe teritoriul european”, a afirmat Ion Manole.

În opinia sa, această hotărâre demonstrează că Federaţia Rusă se face responsabilă de încălcările drepturilor omului din regiunea transnistreană tocmai pentru faptul că ignoră apelurile, demersurile şi plângerile oamenilor din stânga Nistrului, dar continuă să finanţeze regimul de acolo fără a impune anumite condiţii.

  • ion manole despre respectarea drepturilor.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.