Promo-LEX atestă tendințe negative în campania pentru alegerile din Hâncești

Tendințele negative în cadrul campaniei pentru alegerile parlamentare noi din circumscripția uninominală nr. 38 Hâncești se păstrează, ca și în alte campanii electorale. De asemenea, se constată utilizarea de către concurenți a simbolurilor naționale, dar și a imaginii autorităților publice, în scop de promovare. În contextul încălcărilor admise, lacunele normative trebuie corectate până la startul alegerilor prezidențiale. Constatările se conțin în primul Raport de monitorizare a Misiunii de Observare Promo-LEX, prezentat astăzi, 12 martie, transmite IPN.

Raportul cuprinde rezultatele monitorizării în perioada 27 decembrie 2019 și 11 martie. În această perioadă, concurenții au efectuat 164 de activități de promovare, cele mai utilizate fiind activitățile de distribuire sau plasare a afișajului electoral – 44%. Aceste activități sunt urmate de întrunirile cu alegătorii – 30%.

Potrivit Promo-LEX, candidatul Partidului Socialiștilor a utilizat imaginea autorităților publice și a distribuit publicitatea electorală fără respectarea cerințelor pentru materialele publicitare. Candidații Partidului Acțiune și Solidaritate, Blocului UNIREA, Partidului Liberal Democrat, PSRM au utilizat simboluri naționale ale Republicii Moldova ori ale altui stat și materiale în care apar personalități istorice.

Misiunea de observare a estimat cel puțin 112 mii de lei neraportați de către cinci concurenți electorali. Este vorba despre PSRM (77 mii lei), Blocul UNIREA (17 mii lei), Cobzac Grigore (16 mii lei), Partidul Politic Șor (circa 1500 de lei ), Partidul Democrat (620 de lei).

Promo-LEX atrage atenția asupra necesității reglementării explicite a cazurilor ce pot fi calificate drept finanțare indirectă a campaniei electorale a anumitor candidați de către partide care nu sunt înregistrate în calitate de concurenți, însă efectuează agitație electorală.

Comisia Electorală Centrală a stabilit pentru data de 15 martie desfășurarea alegerilor parlamentare noi în Hâncești, după ce deputatul democrat Alexandru Botnari a renunțat la mandatul câștigat în această circumscripție, în favoarea celui de primar al municipiului Hâncești, obținut în urma turului doi al alegerilor locale din 3 noiembrie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.