Promisiunile în domeniul justiţiei au fost îndeplinite „bine” şi „satisfăcător”, raport

În campania electorală din 2010, au fost făcute doar două promisiuni măsurabile care au vizat domeniul justiţiei şi ordinii publice, ambele au venit din partea Partidului Liberal. Potrivit analizei publicate pe platforma promis.md, lansată de Asociaţia pentru Democraţie Participativă (ADEPT), una dintre aceste promisiuni a fost îndeplinită „bine”, iar cealaltă „satisfăcător”. Rezultatele analizei au fost prezentate astăzi, 13 noiembrie, în cadrul unei conferinţe de presă la Agenţia IPN.

„E vorba de două promisiuni esenţiale: reformarea organelor de drept, a sectorului justiţiei, şi alta ce ţine de elaborarea unei strategii privind siguranţa traficului rutier”, a precizat Mariana Kalughin, expert asociat ADEPT.

„În ceea ce priveşte prima promisiune, a fost elaborată şi adoptată Strategia de reformare a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016, un plan de acţiuni a urmat după aceasta, a început procesul de implementare a strategiei. Rapoartele, atât ale autorităţilor de implementare, cât şi ale organizaţiilor non-guvernamentale care monitorizează procesul, vorbesc despre o dinamică stabilă. E vorba de 59-61% din acţiuni care sunt realizate”, a raportat expertul.

Potrivit Marianei Kalughin, progresele sunt importante, însă sunt mai multe dificultăţi şi restanţe, cum ar fi procesul de reformare a organelor procuraturii. „Deşi avem o concepţie privind reformarea procuraturii, doar la aceasta s-a limitat efortul în acest sens. Totodată, există probleme şi în ceea ce priveşte punerea în aplicare a sistemelor electronice, a mecanismului de distribuire aleatorie a dosarelor”, a menţionat expertul.

Mariana Kalughin a remarcat şi faptul că unele măsuri, deşi bine intenţionate, sunt dezechilibrate. Astfel, salariul judecătorilor a fost mărit cu 100%, însă Legea cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor va intra în vigoare abia după 1 ianuarie 2015. Cât priveşte reforma poliţiei, aceasta a deviat substanţial de la concepţia iniţială, iar procesul de reformare a Serviciului de Informaţii şi Securitate nu este vizibil. Iat Centrul Naţional Anticorupţie a fost ţinta unor reforme inconsecvente, fiind pus întâi în subordinea Parlamentului, apoi revenind în subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

În schimb, Strategia naţională pentru siguranţa rutieră a fost o promisiune îndeplinită „bine”. „ Despre acest lucru vorbesc şi statisticile. În urma reformei, a fost creată subdiviziunea specializată de patrulare, a fost înfiinţat Centrul de monitorizare a traficului rutier, care va eficientiza procesul şi activitatea Ministerului Afacerilor Interne în domeniu”, a declarat Mariana Kalughin.

Portalul www.promis.md este o platformă de reflectare a activităţii şi performanţei politicienilor şi a demnitarilor aleşi. Aceasts este complementară portalurilor www.alegeri.md şi www.partide.md. Suportul financiar pentru elaborarea de către ADEPT a platformei a fost asigurat de către Fondul Naţional pentru Democraţie (NED Moldova) în cadrul proiectului “Empowering citizens to monitor the politicians’ promises”/ Abilitarea cetăţenilor să monitorizeze promisiunile politicienilor.

  • mariana kalughin despre ordine si justie.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.