Promisiunile electorale în raionul Teleneşti s-au realizat în proporţie de 35%. ALEGERI 2015

La 14 iunie cetăţenii Republicii Moldova vor vota pentru o nouă conducere locală. Agenţia de presă IPN şi-a propus să identifice cum s-au descurcat autorităţile publice locale în mandatul care se încheie. Experţi, lideri de opinie şi reprezentanţi ai societăţii civile din diferite localităţi vor da aprecieri activităţii autorităţilor locale din raioanele şi municipiile ţării. Ciclu IPN: raionul Teleneşti
---


Raionul Teleneşti are 31 de primării pentru cele 54 de localităţi. Populaţia totală a raionului este de peste 70 de mii de locuitori.     

Eugenia Roşca, directorul Asociaţiei obşteşti „Concordia” din satul Ineşti, raionul Teleneşti, spune că în majoritatea primăriilor din raion bugetele se bazează pe subvenţiile de la stat în proporţie de 80-90%. Expertul apreciază că în cazul în care primăriile ar fi la autogestiune, fiind finanţate de stat în funcţie de numărul de locuitori, autorităţile ar avea motivaţia să se gândească şi la deschiderea noilor locuri de muncă, la susţinerea mediului de afaceri pentru a mări încasările în bugetul local din impozite şi taxe locale. Acest lucru va duce la creşterea bunăstării populaţiei şi la îmbunătăţirea economiei ţării.

La întrebarea cum s-au descurcat autorităţile publice locale în ultimii 4 ani, Eugenia Roşca zice că este greu de spus, deoarece, din punctul său de vedere, cei care ocupă posturi nu prea îşi doresc schimbări. Datorită granturilor, primările au soluţionat parţial unele probleme. Din Fondul rutier au fost direcţionate mijloace băneşti spre primării pentru a îmbunătăţi parţial infrastructura drumurilor, doar că aceste mijloace s-au repartizat după coloratura politică, inclusiv unele granturi.

Eugenia Roşca crede că autorităţile din raionul Teleneşti trebuie să pună accentul pe agricultură, dacă e să vorbim de proiectele necesare. Investiţii ar fi bine de făcut şi în antreprenoriat, în turism. Dacă economia ţării creşte, creşte şi bunăstarea populaţiei, se dezvoltă şi infrastructura. Expertul a spus că ar trebui să fie promovate mai multe proiecte public-private.

Referindu-se la capacităţile necesare unui primar, directorul AO „Concordia”, a spus că trebuie să aibă studiile corespunzătoare, abilităţi şi o echipă bună. Aceste persoane reuşesc să atragă investiţii, să soluţioneze probleme. Pentru o eficacitate în administraţia publică locală este nevoie de modificarea legislaţiei, în primul rând Legea alesului local, care să prevadă că primarul trebuie să aibă studii superioare. De asemenea şi Legea împărţirii administrativ-teritoriale e nevoie să fie îmbunătăţită. „Ce fel de primărie cu 300 de case?”, se întreabă expertul.

În raionul Teleneşti 16 comune au o populaţie de la 2200 până la 3000 de cetăţeni, doar 4 localităţi au o populaţie de aproximativ 4000 de persoane. În oraşul Teleneşti sunt aproximativ 8000 de locuitori, iar în restul localităţilor din raion populaţia oscilează de la 1000 până la 2000 de persoane.

Întrebată în ce măsură proiectele anunţate în campania electorală precedentă au fost îndeplinite, Eugenia Roşca a apreciat că promisiunile au fost realizate în proporţie de aproximativ 30-35%.

Expertul a mai spus că se aşteaptă ca alegerile locale să fie corecte şi fără încălcări, ca populaţia să fie conştientă de alegerea făcută şi să se gândească la viitor, cum ar dori să trăiască, ce schimbări îşi doreşte. Eugenia Roşca doreşte ca după alegeri, în funcţii să ajungă oameni oneşti, care ar putea face faţă tuturor nevoilor alegătorilor, căci aceste funcţii reprezintă o mare responsabilitate, îndeosebi acum, când am putea spune că în ţară e instabilitate politică.

Mariana Galben, IPN

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.