Proiectului Naţional de Alimentare cu Apă şi de Canalizare îşi propune să asigure cu apă potabilă locuitorii a peste 50 de localităţi
Locuitorii a 50 de sate şi 7 oraşe din Moldova vor beneficia de acces la apă potabilă în urma Proiectului Naţional de Alimentare cu Apă şi de Canalizare. Proiectul, lansat la 29 ianuarie, a fost precedat de un proiect-pilot implementat în 5 oraşe, transmite Info-Prim Neo.
Proiectul a fost semnat la 2 iunie 2008 între Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională de Dezvoltare şi prevede acordarea unui credit în valoare 14 mln SUA, a declarat Aurelia Samson, directorul Unităţii de Implementare a Proiectului Naţional de Alimentare cu Apă şi de Canalizare.
Localităţile au fost selectate după criteriile stabilite de Banca Mondială şi Guvernul Republicii Moldova. Cele şapte oraşe sunt: Bălţi, Cahul, Căuşeni, Floreşti, Orhei, Soroca şi Ungheni. „Datorită succesului proiectului pilot, s-a trecut la implementarea proiectului naţional”, a spus Takao Ikegami, reprezentantul Băncii Mondiale, şeful misiunii pentru sectorul de apă în Moldova.
Proiectul urmăreşte îmbunătăţirea şi acoperirea serviciilor de aprovizionare cu apa şi canalizare în localităţile selectate. În regiunea urbană proiectul prevede instalarea ţevilor de apă, reabilitarea unei staţii de tratare a apei, reabilitarea reţelelor staţiilor de pompare a apei, livrarea maşinilor autoconstrucţiilor şi autocamioanelor şi construirea colectoarelor de canalizare noi.
Pentru regiunile rurale se prevede reabilitarea fântânilor existente, reţelelor de apeduct pentru aprovizionarea instituţiilor cu menire socială şi implementarea programelor pentru sănătate şi educaţie sanitară. Proiectul conţine şi un program energetic care prevede demonstrarea şi replicarea de către regiile “Apă Canal” a mijloacelor adecvate de îmbunătăţire a eficienţei energetice în activităţile de aprovizionare cu apă şi epurarea apelor uzate la nivel local, şi reducerea emselor de gaze cu efect de seră”,
În 2003, Banca Mondială a mai acordat un credit Asociaţiei Internaţionale de Dezvoltare pentru proiectul pilot. Proiectul în valoare de 12 mln de dolari a fost derulat în oraşele Cahul, Bălţi, Orhei, Soroca şi Ştefan Vodă, a declarat Veaceslav Iordan, directorul general agenţiei „Apele Moldovei”.