Proiectul „Votăm activ”, „Votăm conştient”a motivat sute de cetăţeni să participe la alegeri

Centrul CONTACT a finalizat activităţile proiectului „Votăm activ”, „Votăm conştient”, în cadrul căruia sute de cătăţeni din 12 localităţi au fost motivaţi să participe la alegerile locale. Proiectul a avut scopul de a spori nivelul de informare şi educaţie civică pentru grupuri specifice de alegători din 12 localităţi din zona de centru a Republicii Moldova şi s-a desfăşurat în perioada 25 mai – 30 iunie, transmite IPN.

Primul grup de activităţi a cuprins pregătirea şi desfăşurarea a 12 şezători tematice pentru femeile cu drept de vot şi discutarea platformelor electorale din perspectiva drepturilor şi intereselor femeilor. Mai exact, a fost vorba despre 12 şezători cu 358 de participanţi. Cel de-al doilea grup de activităţi a vizat organizarea a 36 de întâlniri la locul de trai cu persoanele cu dizabilităţi fizice şi mentale. În cadrul acestor activităţi, oamenii au înaintat o serie de propuneri care ar trebui să se regăsească în programul de guvernare al candidaţilor la funcţia de primar pentru următorul mandat. La fiecare din acest întruniri au fost invitaţi şi au participat majoritatea candidaţilor la funcţia de primar sau consilieri locali sau raionali care au luat act de doleanţele alegătorilor. Lista completă cu solicitări a fost transmisă tuturor concurenţilor electorali pentru a fi incluse în programul lor de guvernare locală.

Iar în final s-a desfăşurat campania „Door to door” în care voluntarii localităţilor au vizitat aproape 10 mii de gospodării pentru a le distribui materiale informative. Informaţiile au avut tendinţa de a stimula participarea la vot.

În cadrul conferinţei finale, primarul satului Ivancea, raionul Orhei, Oleg Gaşper a menţionat că acest proiect s-a dovedit a fi unul util şi a încurajat comunicarea între cetăţeni şi administraţia publică locală, menţionând că o mare parte dintre solicitările oamenilor se regăsesc în programul său electoral.

Totodată, Iacob Pântea, primarul satului Măcăreşti, raionul Ungheni, a menţionat că modalitatea inedită a experţilor facilitatori ai Centrului CONTACT de a-i motiva pe oameni să-şi exprime doleanţele va fi continuată şi în cursul mandatului său.

De asemenea, Ştefan Vlas, primarul satului Sărata Galbenă, raionul Hânceşti, a spus că proiectul a încurajat deopotrivă femeile şi persoanele cu dizabilităţi, două grupuri sensibile care au un cuvânt important de spus în ceea ce priveşte dezvoltarea comunităţii.

Acest proiect a fost realizat de către Centrul CONTACT, cu susţinerea Programului „Femeile în Politică”, implementat de Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor (UN Women) şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundaţia Est-Europeană şi Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, finanţat de Guvernul Suediei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.