Proiectul de lege cu privire la tichetele de masă a fost votat în prima lectură de Parlament. Tichetele de masă vor fi oferite ca supliment la salariu, dar angajatorii nu vor avea obligația să le introducă, transmite IPN.
Valoarea nominală a unui tichet de masă pentru o zi lucrătoare constituie 45 de lei, suma fiind deductibilă, adică nu se impozitează. Valoarea tichetului de masă se va indexa anual, proporțional cu rata inflației stabilită pe țară pentru lunile ianuarie-decembrie din anul precedent.
Președintele Parlamentului, Andrian Candu, autor al proiectului, a menționat că prin inițiativa în cauză se instituie un mecanism suplimentar de protecție socială a salariaților. Totodată, e o măsură de luptă împotriva salariilor în plic și a evaziunii fiscale.
În cadrul dezbaterilor asupra proiectului, liberal democratul Vadim Pistrinciuc a propus, în loc de tichete de masă, să se instituie un supliment la salariu pentru a nu se cheltui bani pentru administrarea tichetelor.
Deputata Partidului Liberal Alina Zotea a spus că adoptarea acestei legi vine, de fapt, să complice decizia pe care o ia fiecare angajat la momentul semnării contractului individual de muncă, în funcție de avantajele pe care i le poate oferi angajatorul. Faptul că tichetele de masă vor putea fi folosite doar la anumite societăți de alimentație publică poate crea concurență neloială, a menționat parlamentara.
În contextul unui îndemn al democratului Petru Știrbate către antreprenori – să majoreze suma prevăzută în lege pentru tichetele de masă, Andrian Candu a venit cu explicația că tot ce va depăși 45 de lei nu vor fi cheltuieli deductibile. „Trebuie să fim foarte atenți pentru a evita în acest mod evaziunea fiscală. Putem deschide puțin portița, dar dacă suma depășește 45 de lei, aceasta va fi din contul angajatorului și va fi impozabilă” a precizat Andrian Candu.
Proiectul urmează a fi votat în lectură finală.