Proiectul Strategiei securităţii naţionale necesită completări la capitolul referitor la combaterea corupţiei, TI-Moldova
Proiectul Strategiei securităţii naţionale a R. Moldova pe anii 2009-2013 ar trebui să conţină la punctul „Combaterea corupţiei”, pe lângă constatarea nivelului sporit al fenomenului, şi măsurile prioritare de prevenire şi combatere a acestuia. De această părere este expertul asociaţiei obşteşti „Transparency International – Moldova”, Efim Obreja, transmite Info-Prim Neo.
Expertul consideră că punctul respectiv ar trebui să conţină măsuri precum: sporirea nivelului culturii juridice şi educaţiei anticorupţie; ajustarea legislaţiei naţionale la cerinţele documentelor şi experienţei internaţionale; implementarea adecvată a sistemului de recrutare, angajare, promovare a funcţionarilor. De asemenea, e nevoie de un sistem funcţional de control intern, unul de petiţionare, dar şi de implementarea sistemului de prevenire şi tratare a conflictului de interese, asigurarea transparenţei în gestionarea finanţelor publice, perfecţionarea sistemului de declarare a veniturilor etc.
Efim Obreja relevă lipsa în proiect a normelor privind „Buna guvernare”. „R. Moldova se confruntă cu mai multe probleme ce ţin de „Buna guvernare”, în special, de asigurarea independenţei, imparţialităţii şi eficienţei justiţiei. În legătură cu aceasta, se impune ca proiectul de strategie să fie completat cu compartimentul „Buna guvernare”, care ar prevedea analiza situaţiei actuale, problemele existente şi măsurile care necesită a fi implementate în domeniu”, a menţionat expertul.
La modul general, Efim Obreja apreciază că proiectul Strategiei securităţii naţionale necesită a fi completat cu analiza generală a situaţiei actuale privind fiecare din riscurile şi ameninţările la adresa securităţii naţionale.
De asemenea, expertul consideră că este necesară înfiinţarea unui organ independent de supraveghere a implementării strategiei. Totodată, proiectul ar trebui să reglementeze înfiinţarea unui Grup de monitorizare, în componenţa cărui să fie incluşi reprezentanţi desemnaţi de către Parlament, Guvern, Consiliul Superior al Magistraturii, reprezentanţi ai instituţiilor specializate ale statului, partidelor politice, sindicatelor, ONG-urilor, organizaţiilor profesionale, mass-media, asociaţiilor de business.
Proiectul Strategiei securităţii naţionale a fost făcut public pe 31 decembrie 2008. Sugestiile, comentariile pe marginea acestuia au putut fi expediate până la data de 19 ianuarie pe adresa ministerului de externe.