Proiectul Regulamentului privind subvenţionarea poducătorilor agricoli generează opinii în controversă
Proiectul Regulamentului privind modul de utilizare a mijloacelor din fondul pentru subvenţionarea producătorilor agricoli generează opinii în controversă, notează Info-Prim Neo.
Uniunea Republicană a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli UniAgroProtect îşi exprimă nedumerirea în legătură cu limitările prevăzute în proiectul Regulamentului privind modul de utilizare a mijloacelor din fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli. Alexandru Slusari, vicepreşedinte UniAgroProtect, a menţionat în cadrul unei dezbateri economice organizată de Asociaţia Ziariştilor Economişti şi IDIS Viitorul, că limitările propuse discriminează întreprinderile corporative faţă de celelalte întreprinderi.
El s-a referit la impunerea condiţiei de a prezenta un plan de afaceri, pentru a beneficia de subvenţii, în care să fie specificaţi mai mulţi indicatori, inclusiv înnoirea gamei de produse agricole, satisfacerea cerinţelor consumatorilor, dezvoltarea studiilor de marketing şi altele. Aceasta sporeşte riscul influenţei factorului subiectiv la analiza planurilor respective şi la adoptarea deciziilor de acordare a subvenţiilor.
Slusari şi-a exprimat dezacordul şi faţă de condiţia obligatorie de apartenenţă a beneficarilor de subvenţii la asociaţii, menţionând că aceasta va conduce la crearea artificială a multiplelor asociaţii profesionale, care ar urmări unicul scop - acordarea subvenţiilor.
În acelaşi timp, UniAgroProtect consideră că direcţiile de subvenţionare pentru 2010 au fost selectate corect, inclusiv revenirea la stimularea creditării producătorilor agricoli.
Vasile Mârzenco, preşedinbtele Federaţiei Fermierilor din Moldova a spus că, deşi proiectul Regulamentului propus de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) nu este ideal, el nu poate fi calificat discriminatoriu pentru întreprinderile mari. În ultimii trei ani, producătorilor mici, fermierilor le-au revenit doar 10 la sută din toarte subvenţiile, acordate sectorului agricol de către stat, deci, se încearcă a o abordare echitabilă.
„În ce priveşte condiţia apartenenţei obligatorii a producătorilor la asociaţiile de profil, propunere înaintată de Federaţie, poate că este necesar mai mult timp pentru ca să fie create aceste asociaţii în R. Moldova. Dar ele trebuie să existe. Ne plângem că nu putem comercializa recolta, dar continuăm să plantăm terenurile cu aceleaşi culturi, avem supraproducţie, nu se acordă atenţie produselor cu valoare adăugată înaltă. Acestor asociaţii le revin şi alte funcţii, decât cele ce ţin de subvenţionare - de coordonare, de instruire, de promovare a metodelor noi de organizare a lucrului în sector”, a argumentat Mârzenco.
Vasile Bulmacov, viceministru al agriculturii şi industriei alimentare a spus că pentru producători va fi elaborat un rezumat al Regulamentului, care în proiect are 60 de pagini.
Referitor la condiţiile pentru obţinerea subvenţiilor, Bulmacov a spus că ele nu sunt grele, „trebuie cândva şi întreprinderile noastre agricole să se înveţe a elabora un plan de afaceri viabil, de asemenea e necesar ca agricultorii să fie instruiţi”.
Bulmacov a mai spus că, deocamdată, nu există alte modalităţi de a evidenţia cele mai bune proiecte şi diminuarea pericolului apariţiei fenomenului corupţiei decât selectarea prin concurs a acestora. Potrivit lui, desemnarea membrilor comisiilor de concurs se va face în condiţii de maximă transparenţă.
Pentru anul 2010 în bugetul de stat sunt prevăzute 300 mln lei pentru fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli. Direcţiile de subvenţionare propuse sunt stimularea creditării producătorilor agricoli - 100 mln lei, stimularea mecanismului de asigurare a riscurilor în agricultură – 15 mln lei, subvenţionarea investiţiilor în înfiinţarea plantaţiilor multianuale – 60 mln lei, subvenţionarea investiţiilor în producerea legumelor pe teren protejat – 18 mln lei, stimularea investiţiilor în procurarea tehnicii agricole, a echipamentuilui de irigare – 40 mln lei, susţinerea agriculturi ecologice – 7 mln lei, stimularea investiţiilor în utilarea şi renovarea tehnologică a fermelor zootehnce – 15 mln lei, stimularea procurării animalelor de prăsilă şi menţinerea fondului lor genetic – 15 mln lei, stimularea investiţiilor în dezvoltarea infrastructurii post-recoltare şi procesare - 30 mln lei.
Proiectul Regulamentului va fi prezentat în curând guvernului spre aprobare.