Proiectul privind auditul datoriei la gaz conține carențe ce pot genera corupție, CNA

Centrul Național Anticorupție a identificat ambiguități și carențe în procesul de expertiză anticorupție a hotărârii de Guvern cu privire la auditul datoriei Moldovagaz față de Gazprom. Instituția precizează că aceste deficiențe pot genera premise de corupție și trebuie înlăturate, transmite IPN.

O primă obiecție față de „Raportul de expertiza privind auditul datoriei Moldovagaz față de Gazprom și factorii finali pentru gazul livrat consumatorilor din dreapta Nistrului” este că se nu stabilește exact care sunt acești „factori finali” ce urmează a fi supuși auditului independent. Or, această ambiguitate privind cercul subiecților vizați de audit ar putea duce la apariția riscurilor de corupție aferente proceselor descrise în actul normativ.

Proiectul conține carențe și la capitolul procedurii de selectare a companiei care va efectua auditul. Stipulările neclare despre procedura de achiziție publică a serviciului de audit pot crea riscuri de corupție și incidente de integritate din partea funcționarilor de la Agenția Proprietății Publice, responsabilă de implementarea normei, notează CNA.

La fel, proiectul întrunește doar parțial rigorile de tehnică legislativă și transparenţă decizională, iar acestea sunt condiții primordiale în promovarea oricărui act normativ. Prin urmare, autorilor li se recomandă să anexeze proiectul protocolului de negocieri privind reglementarea problemelor din domeniul gazelor naturale.

Autor al proiectului de act normativ este Guvernul, iar autor nemijlocit este Agenția Proprietății Publice.

Recent, Parlamentul a votat un proiect al deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate, care prevede desfășurarea unui audit în domeniul gazelor. Potrivit inițiativei, Curtea de Conturi va verifica dacă activitățile și tranzacțiile financiare ale societăților comerciale și entităților de profil în domeniul gazelor naturale sunt în deplină conformitate cu prevederile legale aplicabile. Raportul de audit urmează să fie prezentat până la 30 noiembrie 2022.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.