Proiectul pilot privind crearea Consiliilor Consultative de Cartier va fi lansat la Chişinău până la finele anului viitor
Proiectul pilot privind crearea Consiliilor Consultative de Cartier (CCC), structuri menite să îmbunătăţească procesul decizional la nivel local, va fi lansat la Chişinău până la finele anului viitor. Conceptul a fost discutat joi, 29 mai, în cadrul seminarului de încheiere a proiectului trilateral „Dezvoltarea capacităţii societăţii civile în consolidarea parteneriatului cu autorităţile publice locale”, transmite Info-Prim Neo.
CCC reprezenta o formă de participare a cetăţenilor la realizarea în comun a unor acţiuni, lucrări, servicii şi proiecte de interes public local.
Veaceslav Guţuţui, directorului Institutului de Rezolvare a Conflictelor INRECO, instituţie care implementează proiectul, a comunicat că scopul CCS este promovarea valorilor democratice, prin realizarea unui dialog permanent între administraţia publică locală şi cetăţeni. Pentru a proba viabilitatea acestora, până la finele anului 2009 vor fi organizate consilii de cartier pilot la Chişinău. Ulterior iniţiativa va fi aplicată în practică şi în republică.
Regulamentul de activitate al CCC a fost înaintat spre aprobare Consiliului municipal Chişinău. Membrii CCC urmează să se întrunească periodic pentru a dezbate probleme de interes local. Aceştia vor organiza întruniri cu cetăţenii din cartiere, informându-i despre succesele şi insuccesele în rezolvarea problemelor. La rândul lor, autorităţile municipale se obligă să se întrunească cu membrii consiliului consultativ cel puţin o dată pe an.
Potrivit viceprimarului municipiului Chişinău, Vlad Coteţ, activitatea reprezentanţilor CCC se va desfăşura pe bază de voluntariat. Însă, pentru a fi stimulaţi, membrii consiliilor, posibil, vor beneficia şi de unele facilităţi, cum ar fi călătorii gratuite în transportul public sau anumite scutiri la plata serviciile comunale.
Conceptul CCC este bazat pe modelul român care a preluat, la rândul lui, modelul francez, a menţionat directorul executiv al Agenţiei pentru informare şi dezvoltare a ONG-urilo din Timişoara, Mihai Liseţchi. Membrii consiliului trebuie să activeze în baza responsabilităţii civice, a responsabilităţi comunitare, deoarece este un grup de rafinare a ideilor pe care microcomunitatea le are cu privire la necesităţile cartierilor, a menţionat sursa citată.
Conferinţa de încheiere a proiectului trilateral „Dezvoltarea capacităţii societăţii civile în consolidarea parteneriatului cu autorităţile publice locale” a fost organizată în perioada 28-29 mai de Institutul de Rezolvare a Conflictelor INRECO în parteneriat cu Agenţia Regională “Comunitas” (Chişinău), Agenţia pentru Informarea şi Dezvoltarea Organizaţiilor Neguvernamentale (Timişoara) şi Asociaţia de Dezvoltare Economică din Ivano-Frankovsk (Ucraina). Proiectul a fost susţinut susţinut de programul Est Est: Parteneriat dincolo de Frontiere, Fundaţia Soros-Moldova, Fundaţia Soros-România şi Fundaţia International Renaissanse, Ucraina.
INRECO este o organizaţie fondată cu scopul de a contribui la dezvoltarea social-economică a Republicii Moldova în contextul reîntregirii teritoriale şi integrării europene prin realizarea programelor de dezvoltare a resurselor umane şi soluţionare a situaţiilor de conflict, promovarea bunei guvernări.