Proiectul Legii privind Codul de etică şi conduită a deputatului în Parlament, propus de către un grup de deputaţi, conţine prevederi care contravin principiului de respectare a drepturilor omului – constată experţii Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), care au expertizat proiectul.
Expertul Mariana Kalughin, a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că, potrivit proiectului, deputaţii pot fi sancţionaţi de către un comitet de etică, iar sesizarea poate fi făcută doar de deputaţi. Anterior a existat propunerea societăţii civile ca şi cetăţenii să poată sesiza cazurile de abatere, însă această propunere a fost eliminată, iar acest drept a fost rezervat în exclusivitate deputaţilor.
Mariana Kalughin a mai spus că proiectul nu asigură principiul transparenţei, în partea ce ţine de modalitatea de promovare a acestuia. Totodată, nu este suficient de argumentat economico-financiar.
Expertiza a arătat, de asemenea, că proiectul nu conţine prevederi care ar permite monitorizarea procesului de implementare a normelor prevăzute de cod. Respectiv, nu instituie un mecanism pentru luarea în consideraţie a rezultatelor monitorizării. La fel, nu există prevederi care ar obliga comisarul pentru etică, Comisia juridică, numiri şi imunităţi şi Parlamentul să facă publice rezultatele investigaţiilor despre încălcările comise de deputaţi.
Expertiza efectuată de CAPC, cu sprijinul financiar al Apărătorilor Drepturilor Civile din Suedia, a evidenţiat necesitatea promovării proiectului, dar e nevoie de unele îmbunătăţiri. În special, se insistă pe necesitatea de asigurare a accesului cetăţenilor în procesul de sesizare a comisarului de etică privind abaterile comise de deputaţi.