Proiectul Legii cu privire la prevenirea şi combaterea corupţiei necesită revizuit fundamental, unele formulări din proiect nu sunt suficient de clare şi conţin erori de ortografie şi punctuaţie. Sugestiile au fost formulate într-o conferinţă de presă la IPN de către experţii Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), care a efectuat expertiza proiectului.
Expertul Mariana Kalughin a declarat că nota informativă nu conţine o justificare suficientă a promovării proiectului, nefiind relevate condiţiile ce au impus elaborarea acestuia. La fel, lipseste o analiză fundamentală a prevederilor, a locului acestora în sistemul legislaţiei, a eventualului efect al realizării proiectului. Totodată, nota informativă nu include referinţe la reglementările legislaţiei comunitare.
În raportul de expertiză au fost identificate mai multe elemente de coruptibilitate, confundarea sau dublarea tipurilor de răspundere juridică pentru aceeaşi încălcare. Termenii noi din proiect nu au o definiţie, iar formularea este ambiguă şi admite interpretări abuzive.
Expertul a mai spus că protecţia denunţătorilor pe cazurile de corupţie nu este corespunzătoare, iar lipsa unor garanţii în acest sens ar putea explica numărul redus al denunţurilor făcute de avertizorii de integritate. Informaţiile oferite de către autorităţi demonstrează, că la finele semestrul I al anului 2014, 30% din autorităţi nu aveau elaborate şi aprobate regulamente interne privind avertizorii de integritate.
„Neasigurarea protecţiei corespunzătoare a constituit o problemă identificată de către GRECO (Grupul Statelor Împotriva Corupţiei) în evaluarea Republicii Moldova. Una din recomandările noastre este de a introduce reguli clare ce ar favoriza semnalarea de către orice agent public a cazurilor de corupţie, de a stabili o protecţie corespunzătoare denunţătorilor”, a mai spus Mariana Kalughin.
Expertiza CAPC este parte a proiectului „Expertiza coruptibilităţii proiectelor actelor normative şi legislative”, susţinut financiar de MATRA Rule of Law and Good Governance from Kingdom of the Netherlands.