În 2015 la bugetul de stat se preconizează acumularea de venituri în sumă de 30,338 miliarde de lei. Ponderea veniturilor în raport cu PIB se estimează la nivel de 25,6%, cu 0,7 puncte procentuale mai mult comparativ cu 2014. La cheltuieli, bugetul de stat pe anul curent se estimează la 34, 315 miliarde de lei, astfel deficitul bugetar fiind de aproape 4 miliarde de lei. Proiectul Legii bugetului a fost aprobat de Guvern în şedinţa din 3 aprilie, transmite IPN.
Potrivit proiectului, Fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli va constitui 610 milioane de lei, dintre care 110 milioane de lei sunt din proiectul de susţinere a dezvoltării rurale ESRA, finanţat de UE. 180 de milioane de lei, alocate din proiectul Agricultura Competitivă, finanţat de Banca Mondială, vor fi orientate pentru susţinerea producătorilor care au avut de suferit de pe urma restricţiilor impuse de către Federaţia Rusă la exportul unor produse agroalimnetare pe piaţa sa. Peste 177 de milioane de lei urmează a fi transferaţi la Fondul de Eficienţă Energetică.
Pentru domeniul educaţie cheltuielile se vor majora cu 2,4%, iar transferurile către bugetele unităţilor administrativ-teritoriale pentru finanţarea învăţământului se vor majora de patru ori. În ocrotirea sănătăţii alocările din bugetul de stat vor creşte cu 14%. De asemenea, se vor majora alocările pentru complexul de combustibil şi energie, de 3,6 ori, iar în menţinerea ordinii publice şi securitatea naţională cu 12,9%.
În ansamblu, bugetul de stat, deşi prevede majorări ale cheltuielilor alocate pe domeniul economic, acesta îşi menţine caracterul social.