Proiectul IFAD a finanţat construcţia unui drum în oraşul Cimişlia

În oraşul Cimişlia a fost construit un drum cu lungimea de 1,5 km, care face legătura dintre o cooperativă de agricultori şi drumul central. Drumul a fost construit prin contribuţia Fondului Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD) al Naţiunilor Unite, care din 2001 până în prezent a acordat peste 60 de milioane de dolari pentru realizarea proiectelor de menire socială în Moldova, transmite IPN.

În oraşul Cimişlia, 25 de agricultori s-au unit într-o cooperativă şi au plantat circa 80 hectare de vie  şi peste 100 de hectare de pomi fructiferi. Podgoria şi livada se află în afara oraşului, iar timp de 12 ani, de când acestea au fost înfiinţate, nu a existat un drum bun care să facă legătura cu drumul central.

„Nicio întreprindere nu venea cu maşina proprie să cumpere struguri şi fructe de la noi. Când începea să plouă, oamenii trebuiau să fugă 1,5 kilometri până la şosea ca să poată fi luaţi de transport şi duşi pe acasă. Roada o scoteam de aici cu tractoarele. Când era pământul ud, acestea se împotmoleau”, a menţionat Gheorghe Baban, liderul cooperativei de agricultori. El a mai spus că despre IFAD a aflat de la televizor şi a aplicat pentru finanţare.

Victor Roşca, directorul unităţii de implementare a proiectului IFAD în Moldova, a comunicat că fondul, pe lângă agricultură, are şi o componentă ce ţine de dezvoltarea infrastructurii. Pentru construcţia drumului din Cimişlia s-au cheltuit 1,7 milioane lei, iar beneficiarii au contribuit cu 20% din această sumă. După ce se finalizează perioada de garanţie, drumul va fi trecut la balanţa Primăriei oraşului Cimişlia, iar beneficiarii sau  autorităţile locale vor putea să-l asfalteze, el fiind acum  în variantă albă.

Prezent la lansarea drumului, ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a spus că Republica Moldova intră într-o nouă etapă de dezvoltare a agriculturii, care include şi dezvoltarea rurală. Oficialul consideră că o agricultură modernă nu poate exista fără o infrastructură bună. Vasile Bumacov a remarcat că mai mulţi agricultori au probleme cu căile de acces, iar cei care au frigidere moderne nu pot merge direct la producător să preia marfa.

Anual la IFAD sunt depuse în jur de 25 de cereri. În anul curent se planifică lansarea proiectului IFAD 6, ceea ce ar permite acordarea mai multor granturi.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.