Proiectul de modificare a legislaţiei privind locuinţele are termeni neuniformi cu normele legale

Experţii Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) atenţionează că în proiectul de modificare a legislaţiei privind locuinţele – propus de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor – sunt incluşi termeni neuniformi cu normele existente. De asemenea, autorul proiectului instituie competenţe noi pentru primar, care nu se regăsesc în competenţele autorităţilor administraţiei publice.

Într-o conferinţă de presă la IPN, expertul CAPC, Viorel Pârvan, a spus că noile competenţe pe care le capătă primarul conform modificărilor propuse – cum ar fi competenţa de a consulta populaţia în ceea ce ţine de exploatarea şi administrarea locuinţelor sau competenţa de a oferi asistenţă metodologică şi juridică la înregistrarea asociaţiilor de co-proprietare în condominiu – sunt improprii primarului. Plus la aceasta, aceste competenţe nu sunt prevăzute în Legea cu privire la locuinţe.

Viorel Pârvan s-a referit şi la alte norme contradictorii. „Spre exemplu, anumiţi termeni care se introduc în Legea cu privire la locuinţe sună într-un fel, iar în Codul contravenţional sună în alt fel”, susţine expertul CAPC. Potrivit lui, aceste neconcordanţe nu pot fi acceptate pentru că atunci când se va implementa Codul şi oamenii vor trebui sancţionaţi, vor apărea situaţii neclare, de abuz, pentru că în Cod este indicat un text al normei, iar în legea de bază – alt text.

O normă care a atras atenţia experţilor vizează introducerea sancţiunilor pentru nerespectarea curăţeniei în apartamente şi în blocul locativ. „Este o ingerinţă în dreptul de proprietate al cetăţenilor şi sunt norme care nu corespund Legii cu privire la locuinţe, care a stat ca temei la adoptarea acestui proiect de lege”, a declarat Viorel Pârvan.

Preşedinta CAPC, Galina Bostan, a menţionat că o altă modificare propusă  vizează sancţionarea persoanelor care vor efectua lucrări de reconstrucţie însoţite de zgomote înainte de ora 08.00 dimineaţa şi după ora 18.00. „Avem Legea cu privire la locuinţe, care stabileşte standardele de bază. Este important ca ceea ce se modifică după adoptarea acestui proiect de lege să corespundă acestor standarde, să nu le depăşească”, a afirmat Galina Bostan.

Expertiza a fost realizată în cadrul proiectului „Armonizarea legislaţiei cu standardele internaţionale în domeniul drepturilor omului”, susţinut financiar de Apărătorii Drepturilor Civile din Suedia. Proiectul de lege este pe rolul Parlamentului.

  • viorel parvan despre proiect.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.