Proiectul de modificare a Codului Audiovizualului, votat în două lecturi

Proiectul de modificare a Codului Audiovizualului, propus de către deputații Partidului Democrat și cei ai Grupului parlamentar Popular European, a fost votat joi, 7 decembrie, de Parlament, în două lecturi, cu 61 de voturi. Proiectul a fost criticat de către deputații Partidului Comuniștilor, care au părăsit sala de ședințe până ca acesta să fie supus votului. PSRM, care la fel a criticat inițiativa, a propus votarea nominală a proiectului „pentru a vedea cine și în ce mod își asumă responsabilitatea”, însă propunerea nu a fost votată, transmite IPN.

Unul dintre autorii proiectului, deputatul democrat Sergiu Sârbu, a declarat că, deși ultimele modificări la Codul Audiovizualului au fost efectuate recent, din păcate nu s-a reușit să fie eliminate toate deficiențele și lacunele care continuă să pună în pericol implementarea adecvată a politicii statului în domeniul audiovizualului. Prin acest proiect se propune de a introduce noțiunea de securitate informațională, care va reprezenta un ansamblu de măsuri pentru a asigura protecția persoanelor, societății și statului de eventuale tentative de dezinformare sau informare manipulatoare din exterior.

În vederea asigurării securității informaționale a statului, se permite transmisia programelor de televiziune și radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic doar care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Proiectul prevede sancțiuni sub formă de amendă de la 40 de mii de lei la 70 de mii de lei pentru radiodifuzorii și distribuitorii de servicii care vor încălca prevederile legii respective. Pentru încălcarea repetată a acestor prevederi amenda va constitui de la 70 de mii de lei la 100 de mii de lei. După aplicarea graduală a sancțiunilor, ar putea fi retrasă licența de emisie.

În timpul dezbaterilor, mai mulți deputați au reproșat faptul că acest proiect nu conține prevederi care ar veni să protejeze spațiul mediatic de propaganda internă. Aceștia au mai spus că nu este clar cum se va acționa în cazul în care posturile TV locale vor face propagandă făcând referire la informațiile difuzate de anumite posturi. În replică, deputatul Sergiu Sârbu a declarat că pentru monitorizarea manipulării, dezinformării, există mecanismul de control intern asigurat de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului.

Deputata Maria Ciobanu, fracțiunea PLDM, a declarat că, în condițiile în care pe piața mediatică din Republica Moldova există doi monopoliști – liderul PDM Vlad Plahotniuc și, mai nou, președintele țării Igor Dodon – nu este clar ce l-a încurcat pe Vlad Plahotniuc să renunțe la retransmiterea postului de televiziune din Rusia până acum. Deputata a mai spus că anume ieri, 6 decembrie, când Vlad Plahotniuc a fost învinuit în Rusia „de grele păcate”, a scos din sertar acest proiect și a propus aprobarea lui în două lecturi.

Liderul PCRM Vladimir Voronin a declarat că acest proiect are mai mult scopuri economice decât politice. Oamenii au tot felul de antene, acces la internet și au posibilitatea să privească ce vor. Nimeni nu le poate interzice să privească un anumit program. De fapt, acest proiect de  lege țintește în publicitate, a spus liderul comunist. Potrivit lui Vladimir Voronin, în această lege ar trebui să fie prevăzute restricții nu doar pentru posturile din Rusia, dar și pentru cele din România, ba chiar în primul rând pentru cele din România.

Liderul PL Mihai Ghimpu a spus că un proiect similar a fost propus de liberali încă în 2015. Potrivit lui, toți deputații din Europa au înțeles că propaganda rusească, picătură cu picătură, distruge tot ceea ce ține de libertatea poporului, drepturile omului etc.

În luarea sa de cuvânt, Inna Șupac, președinta fracțiunii PCRM, a menționat că  atunci când „arde”, conducerea PDM este gata să facă orice pentru a arăta Occidentului că luptă împotriva propagandei rusești. Potrivit ei, „doar prostului îi poate veni o asemenea ideea în secolul XXI, când există internet și satelit, să instituie asemenea restricții”. Deputata a mai spus că în lupta aprigă pentru valorile europene, tocmai guvernarea este cea care încalcă acele principii și valori. „PCRM nu participă la această crimă și la încălcarea a drepturilor omului și, în semn de protest, părăsește ședința”, a notat deputata.

Deputatul PSRM Bogdan Țârdea a declarat că reprezentanții guvernării, deși se declară pro-europeni, merg contra recomandărilor și valorilor europene. Se declară democrați, dar calcă în picioare pluralismul de opinie și democrația. Colegul său de fracțiune, Vlad Bătrâncea, a declarat că această lege ar putea stârni un scandal diplomatic, pe motiv că, pe lângă Federația Rusă, sunt vizate și alte state, partenere ale Republicii Moldova. Potrivit lui, prin acest proiect, CCA va pedepsi la comandă radiodifuzori incomozi.

Proiectul a fost votat în două lecturi, cu susținerea a 61 de deputați. Vlad Batrâncea a declarat că PSRM va contesta și procedura de vot, dar și legea.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.