Proiectul de lege privind navigaţia internă va distruge ecosistemul râurilor, ecologişti

Proiectul de Lege privind navigaţia internă pe râurile Prut şi Nistru va cauza daune ecosistemelor principalelor râuri ale Republicii Moldova. Potrivit unui grup de ecologişti, această lege ar fi doar un pretext pentru a legaliza extragerile de nisip, prundiş şi pietriş din râuri. În cadrul unei conferinţe de presă la IPN, ecologiştii au făcut apel către autorii proiectului să-l completeze cu un aliniat care ar interzice extragerea neramburabilă şi comercială a sedimentelor solide, iar comercializarea acestora să fie pedepsită cu privaţiune de libertate de la 5 la 10 ani.

„Dacă se va scoate comercializarea sedimentelor din albiile râurilor, o să vedeţi că marele interes pentru flota fluvială a Republicii Moldova va dispărea văzând cu ochii”, a spus preşedintele Mişcării Ecologiste din Moldova, Alecu Reniţă, coordonatorul Grupului de lucru pentru Mediu al Consiliului Naţional pentru Participare. Potrivit acestuia, sub pretextul curăţării şi pregătirii pentru navigaţie vor fi extrase şi comercializate aluviunile din albiile râurilor, astfel se va distruge ecosistemul râurilor.

„Interesul este al unor firme care vor să extragă cât mai multă materie primă ”, a spus Alecu Reniţă. Acesta a adăugat că aceste extrageri vor sparge albia râurilor, atfel vor fi scurgeri de apă care vor provoca alunecări în lanţ. Acesta a adăugat că autorităţile ar trebui să fie mai preocupate de aprovizionarea cu apă potabilă a polulaţiei şi nu de distrugerea ecosistemelor râurilor care asigură ţara cu apă.

Potrivit directorului Eco-Tiras, Ilia Trombiţchi, membru al Grupului de lucru pentru Mediu al Consiliului Naţional pentru Participare, în perioada 2012-2013 au fost trimise mai multe scrisori de avertizare către autorităţi, cu solicitarea de a nu admite promovarea proiectului fără completările sugerate, însă fără succes. Comisia parlamentară pentru mediu la fel a fost împotriva promovării acestui proiect în varianta prezentă, susţine Ilia Trombiţchi. În opinia sa, pe lângă alte riscuri menţionate, există şi cel al pieirii unui număr mare de peşti, iar apa potabilă se poate scumpi.

Proiectul de lege cu privire la navigaţia internă pe râurile Prut şi Nistru a fost înaintat în august 2012 de către Ministerul Transporturilor. Acesta a fost votat de Parlament  în primă lectură.

  • alecu renita despre proiectul de lege.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE