Parlamentul a reexaminat Proiectul de lege privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. Modificările au fost votate în conformitate cu obiecțiile prezentate de președinta Maia Sandu, transmite IPN
„Ce a solicitat doamna președintă este să uniformizăm pe cât posibil prevederile Legii cu privire la evaluarea tuturor judecătorilor și procurorilor cu prevederile Legii cu privire la evaluarea judecătorilor Curții Supreme de Justiție”, a declarat în plen președinta Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, Olesea Stamate
Potrivit ei, în special este vorba despre criteriu de integritate etică, care era diferit în cele două legi. „Este bine să uniformizăm, să fie același criteriu și să se dea posibilitate comisiei de vetting să evalueze în mod egal toți judecătorii, indiferent că sunt de la CSJ sau că sunt de la curțile de apel”, a precizat Olesea Stamate.
La fel, modificările operate vin să introducă posibilitatea de contestare a hotărârilor Consiliului Superior al Magistraturii sau ale Consiliului Superior al Procurorilor de către Comisia de vetting, nu doar de subiecții supuși evaluării. Astfel, în cazul în care CSM sau CSP nu a luat o decizie bazată pe raportul Comisiei de evaluare, această să poată fi contestată și de către Comisia de vetting la CSJ.
Inițiativa legislativă care prevede evaluarea externă a judecătorilor și a procurorilor a fost adoptată de Parlament la sfârșitul lunii iulie. Proiectul de lege reprezintă cea de-a treia etapă a mecanismului de vetting. Este și una dintre condiționalitățile de bază ce rezultă din Acordul de asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană.