Proiectul de lege privind discriminarea este declarativ, consideră preşedintele Uniunii ucrainenilor„Barvinoc”
“Ideea aprobării unei legi privind combaterea discriminării este foarte bună, dar proiectului existent îi lipseşte un element foarte important şi anume sancţiunea. În versiunea actuală, proiectul este declarativ”, consideră Svetlana Mâsliţchi, preşedintele Uniunii ucrainenilor „Barvinoc”din municipiul Chişinău.
Afirmaţia a fost făcută la o masă rotundă dedicată consultării minorităţilor naţionale asupra proiectului de lege privind discriminarea.
Potrivit Svetlanei Mâsliţchi, legea ar trebui să prevadă ca litigiile privind discriminarea să fie examinate de o instanţă nejudiciară, după modelul Camerelor cetăţeneşti din Rusia, dacă acceptă părţile. Aceasta, pentru că în instanţele de judecată sunt depuse foarte multe dosare, motiv pentru care examinarea acestora se tergiversează.
„Legea e binevenită. Aproape toate formele de discriminare evidenţiate în proiect se regăsesc din plin în realitatea cotidiană”, a declarat Alexei Elizarov, preşedintele Centrului culturii ruse din municipiul Chişinău.
Participanţii la masa rotundă s-au arătat mai interesaţi de discriminarea economică a pensionarilor şi a bugetarilor, decât de aspectele etnice ale proiectului. “Suntem discriminaţi deoarece salariile şi pensiile nu acoperă coşul minim de existenţă. Spre exemplu în ţările UE acestea sunt indexate o dată la 3-4 luni”, a declarat Iurii Maksimov, preşedintele asociaţiei MIR (Moldova i Rossia).
Proiectul de lege privind prevenirea şi combaterea discriminării a fost elaborat de mai multe ONG-uri. Adoptarea legii e prevăzută de Planul de Acţiuni Moldova-UE.