Proiectul Codului vamal a fost aprobat în cea de-a doua lectură, cu 55 de voturi ale deputaților, în cadrul ședinței plenare de vineri. Potrivit autorului, care este Guvernul, proiectul Codului vamal are drept scop unificarea, modernizarea și eficientizarea legislației vamale, precum și ajustarea acesteia la angajamentele asumate de Republica Moldova prin acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, transmite IPN.
Guvernul menționează că documentul vine să îmbunătățească calitatea serviciilor prestate de către Serviciul Vamal agenților economici, să sporească gradul de securitate a datelor, să reducă costurile și întârzierile determinate de declararea bunurilor și să diminueze riscurile de fraudare și de corupție prin monitorizarea online a operațiunilor vamale.
Noul Cod vamal vine să sistematizeze legislația vamală și va cuprinde actualul Cod vamal, Legea cu privire la tariful vamal și Legea cu privire modul de introducere și scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice. Acesta are 11 titluri, împărțite în capitole și în secțiuni, având peste o mie de file.
Proiectul noului Cod vamal al Republicii Moldova a fost elaborat, timp de trei ani, de diferite echipe ale instituțiilor guvernamentale, inclusiv Ministerul Finanțelor, Serviciul, Vamal, în comun cu experții Băncii Mondiale. Documentul este în concordanță cu prevederile Codului vamal al Uniunii Europene, fiind coordonat cu specialiștii Comisiei Europene.
Vadim Fotescu, deputatul Fracțiunii Partidului Politic Șor, consideră că actul legislativ nu este adaptat realităților din Republica Moldova și „se adoptă de dragul adoptării”. În opinia sa, există riscul de a se crea un haos nu doar în proiectele investiționale, cu care ar trebui să se vină în Republica Moldova, dar și în toată activitatea economică. De aceea, Fracțiunea pe care o reprezintă s-a abținut de la votarea proiectului.
Proiectul Codului vamal urmează a fi votat în cea de-a treia lectură, finală, și să intre în vigoare la 1 ianuarie 2023.