Proiectul Codului de etică a deputatului, discutat la o masă rotundă internaţională

Proiectul Codului de etică şi conduită a deputatului în Parlamentul Republicii Moldova a fost discutat în cadrul unei mese rotunde internaţionale. Andrian Candu, preşedintele Parlamentului, a menţionat că legislativului îi revine un rol important în lupta împotriva corupţiei, în special prin intermediul mecanismelor legislative, iar contracararea acestui flagel devine imposibilă în lipsa unui corp de deputaţi integri, care să respecte un set de norme de conduită. La eveniment au mai participat actuali şi foşti deputaţi din parlamentele europene, reprezentanţi ai partenerilor de dezvoltare şi experţi, transmite IPN.

„Codul de etică oferă un cadru juridic bun în lupta împotriva corupţiei. Documentul reprezintă nu doar un set de reguli de comportament a deputaţilor în cadrul sesiunilor parlamentare, ci şi reguli de etică privind evitarea conflictelor de interese, când şi cum trebuie refuzate cadourile, angajamentele şi invitaţiile, precum şi instituirea funcţiei de comisar de etică”, a declarat preşedintele Parlamentului.

Narine Sahakyan, reprezentantă adjunctă a Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova, a menţionat că proiectul este parte a reformelor de armonizare cu standardele şi practicile Uniunii Europene şi oferă mecanisme pentru consolidarea democraţiei.

Preşedinta Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Raisa Apolschii, şi-a exprimat speranţa că respectarea de către deputaţi a prevederilor incluse în Codul de etică va spori încrederea cetăţenilor în Parlament. Deputata consideră că documentul va responsabiliza deputaţii şi le va cultiva atât spiritul critic, cât şi valorile unui Parlament transparent şi democratic.

Proiectul Codului de conduită şi etică al deputatului în Parlamentul Republicii Moldova, înregistrat pe 4 aprilie curent, propune un set de reguli de conduită şi sancţiuni, precum şi instituirea funcţiei de comisar pentru etică. Proiectul se află deja pe agenda legislativului, urmând să fie discutat la şedinţa Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, iar în perioada următoare să fie dezbătut în plenul Parlamentului.

Masa rotundă a fost organizată în cooperare cu Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (BIDDO) şi cu sprijinul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în cadrul Proiectului „Îmbunătăţirea democraţiei în Moldova prin suport parlamentar şi electoral”, implementat cu suportul financiar al Suediei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.