Proiectul bugetului mun. Chișinău va fi prezentat după consultarea taxelor locale

Proiectul bugetului municipiului Chișinău va fi prezentat după consultarea taxelor locale. Potrivit primarului general, Ion Ceban, taxele locale pentru municipiul Chișinău vor fi consultate până la data de 12 ianuarie, transmite IPN.

Primarul capitalei a remarcat că a văzut „mai multe declarații în convulsii ale unor oponenți, critici și manipulări”. Potrivit lui, așa reacții vin din partea celor care se află la guvernare, care nici măcar nu au consultat, în ultimii trei ani, bugetul de stat și l-au votat cu viteza luminii de ochii lumii. „O simulare totală a unor procese importante în stat”, a adăugat el.

Acesta a mai remarcat că din puținul de care dispune capitala, se reușește schimbarea acesteia. Ion Ceban spune că municipiul Chișinău contribuie cu 23 de miliarde de lei virați în bugetul de stat, iar înapoi primește, 2,8 miliarde de lei, adică aproximativ 13%. Pe lângă faptul că în criza pandemică, în criza refugiaților nu a beneficiat, practic, de nimic și a executat deciziile Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale. „Nu trebuie să ne dați nimic în plus, lăsați-ne ceea ce este a Chișinăului, 23 de miliarde pe conturi și noi urmează să facem un oraș similar cu Viena în maximum 10 ani”, a spus Ion Ceban.

La finele lunii decembrie, expertul de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, a spus că bugetul municipal încă nu a fost aprobat, deoarece în cadrul Consiliului municipal Chișinău nu s-a reușit crearea unei coaliții și nu s-a ajuns la un consens mai larg. Expertul consideră că bugetul pentru 2024 trebuie să fie un buget al unui consens politic larg, axat pe investiții, acoperite din surse noi de venituri. Veaceslav Ioniță a declarat că municipiul Chișinău la capitolul investiții este marginalizat de către autoritățile centrale. Practic, toți banii de la nivel central pentru investițiile de la nivel local se duc în localitățile din țară, cu excepția municipiului Chișinău, care realizează investiții din economii, vânzarea anumitor bunuri și împrumuturi.

Zinaida Popa, președintă a Fracțiunii PAS în CMC, l-a acuzat pe primarul general Ion Ceban de tergiversarea prezentării bugetului în Consiliul municipal. „Ceea ce de fapt este important pentru chișinăuieni este bugetul municipal. Or, bugetul municipal este acea carte de vizită sau acel document care ne arată ce vom face în anul 2024. Din câte vedem, Ion Ceban și partidul său nu vor să-și asume un buget”, a declarat Zinaida Popa. Ea a solicitat ca proiectul bugetului municipal pentru anul viitor să fie publicat și supus dezbaterilor publice. În caz contrar, spune consiliera, PAS va veni cu un buget alternativ.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.