Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova promovează tehnologiile şi practicile de management durabil al terenurilor

 

Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova promovează tehnologiile şi practicile de management durabil al terenurilor
 

26 iunie 2016


Circa 150 de producători agricoli din zona de Nord şi Centru, reprezentanți ai direcţiilor agricole din mai multe consilii raionale, viitori specialiști în domeniu şi jurnaliști au participat, în perioada 15-23 iunie 2017, la o serie de seminare ştiinţifico-practice cu genericul Ziua Câmpului. Evenimentele au fost organizate în cadrul proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P), componenta Fortificarea capacităţilor în practici de management durabil al terenurilor, cu scopul de a demonstra performanța obținută de producătorii agricoli locali care au folosit tehnologii conservative, a prezenta avantajele economice obținute, dar şi de a face schimb de experienţă între fermieri privind vulnerabilitățile acestor noi abordări în agricultură.

La seminare au fost prezentate, în mod practic, rezultatele aplicării sistemului conservativ de agricultură cu toate elementele sale, inclusiv semănatul direct (no till), pe câmpuri cultivate cu grâu comun de toamnă, soia, orz şi rapiţă. De remarcat că sistemul conservativ de agricultură, presupune cultivarea diferitor culturi în lipsa parţială sau totală a lucrării solului, în condiţiile în care cel puţin 30-35 % din resturile culturii premergătoare sunt păstrate la suprafaţa acestuia.

Evenimentele s-au desfăşurat pe teritoriul a 3 raioane, iar gazde au fost fermieri cu experienţă, beneficiari ai programului de granturi post-investiţionale Managementul Durabil al Terenurilor, Nicolai Kiktenko - administrator al SRL Gospodarul-Rediu din s.Rediul de Sus, r.Făleşti, Mihai Cerguţă – administrator al SRL Cimcazac, din s.Cimişeni, r.Criuleni şi Gheorghe şi Ion Panfil – conducători ai GŢ Ion Panfil din s.Plop, r.Donduşeni.

Baza ştiinţifico-teoretică a seminarului a fost asigurată de cercetătorii Gheorghe Jigău şi Sergiu Gavrilaş, care au prezentat evoluţia fertilităţii naturale a cernoziomurilor în condiţii de agricultură sustenabilă, fiind evidenţiate tehnologiile, principiile şi pilonii care stau la baza obţinerii unei recolte bune în cadrul unui sistem conservativ de agricultură.

Promovarea tehnologiilor conservative de prelucrare a solului va continua pe parcursul anului 2017 prin intermediul componentei Fortificarea capacităţilor în practici de management durabil al terenurilor, al proiectului MAC-P. Potrivit organizatorilor, în viitorul apropiat se vor mai desfășura alte două evenimente de acest gen în baza experienţei altor fermieri, beneficiari ai proiectului.

Precizăm că obiectivul de dezvoltare al proiectului MAC-P vizează sporirea competitivității sectorului agroalimentar al țării prin susținerea modernizării sistemului de management al siguranței alimentelor, facilitarea accesului producătorilor agricoli la piețe și integrarea practicilor agricole de mediu și a celor de management durabil al terenurilor.




DISCLAIMER:
Autorii comunicatelor – nu agenţia de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea şi esenţa conţinutului comunicatului, prezentat spre publicare şi/sau distribuire.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.