Proiectele tehnice trebuie să fie gata și depuse la momentul oportun, de comun cu partenerii din România, declarație

Pentru a reuși atragerea fondurilor europene în domeniul medical, primul pas ar fi schimbul de experiență dintre cele două maluri ale Prutului, care ar duce la dezvoltarea sistemului medical, iar cel de-al doilea fiind menținerea relațiilor create și dezvoltarea altor legături de către instituțiile medicale. De asemenea, proiectele tehnice trebuie să fie pregătite și la momentul oportun depuse, de comun cu partenerii din România. O spune Oleg Belbas, șef al Instituției Medico-Sanitare Publice „Centrul de Sănătate Ungheni”, la dezbaterea publică „Cooperarea în domeniul medical între entitățile de pe ambele maluri ale Prutului în vederea absorbției fondurilor europene în echipe mixte moldo-române”, organizată de Agenția de presă IPN.

Oleg Belbas a declarat în cadrul dezbaterii că instituția are drept obiectiv, pe termen scurt, realizarea unui proiect de eficientizare energetică prin termoizolarea instituției, dar și a unui proiect privind fondarea, în cadrul Centrului de Sănătate Ungheni a unui Centru regional de depistare precoce a cancerului de glandă mamară, colul rectal și cervical, prin modernizarea aparatajului. El spune că sursele financiare din care pot fi implementate acestea se reduc cele din Fondul de Dezvoltare și Modernizare a CNAM, dar nu sunt suficiente. Fonduri mai mari și care ar putea fi accesate sunt fondurile europene, unde șansa de a le câștiga este, probabil, mai mare.

Iurie Calestru, director/programe, Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor (IDEP Moldova) a spus că gama de oportunități de aplicare la proiectele europene de către entitățile din Republica Moldova este mai redusă, deoarece încă nu a fost lansat instrumentul de asistență pentru preaderare. Până atunci, însă, pot fi valorificate alte oportunități, cum ar fi inițiativa celor Trei Mări sau prin intermediul grupărilor europene de cooperare teritorială (GECT). Pentru aceasta a rămas doar formarea GECT-ului, crearea unui punct de contact în Moldova și ulterior trebuie cât mai multe proiecte de pregătit pentru domeniul medical, inclusiv, să se depună proiecte în proces continuu, deoarece nu există limită de timp, doar unele limite financiare. Limita maximă poate fondul total al anumitor programe la care Republica Moldova ar putea avea acces împreună cu România.

Directorul de programe la IDEP Moldova susține că pentru a dezvolta proiecte comune în domeniul sănătății, un prim pas ar fi ca fiecare instituție să-și identifice potențialul de a institui un serviciu de atragere a investițiilor, care va adopta strategii pentru noile realități de integrare europeană. De asemenea, împreună cu Ministerul Sănătății trebuie identificate cele mai bune căi de a depune cererile de finanțare și, respectiv, a depune cererile de finanțare. Iurie Calestru mai crede că e nevoie de pregătire la nivel instituțional pentru a transforma problemele în proiecte, iar proiectele în programe, pentru a absorbi fondurile europene.

Dezbaterea publică „Cooperarea în domeniul medical între entitățile de pe ambele maluri ale Prutului în vederea absorbției fondurilor europene în echipe mixte moldo-române”, este ediția a 14-a din cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare. Continuitate”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestei dezbateri nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.