Proiectele privind indexarea pensiilor și ajutoarele de Paști asumate de Guvern, au fost adoptate

Proiectele de lege care prevăd modificarea formulei de calcul și, ca rezultat, indexarea în acest an a pensiilor cu 5,3% de la 1 aprilie și acordarea a 600 de lei pentru pensionari și pentru deținătorii de alocații sociale, aprobate de Guvern prin asumare de răspundere la 7 martie, anul curent, au fost adoptate. Asta pentru că deputații Parlamentului nu au înregistrat și respectiv nu au votat o moțiune de cenzură, transmite IPN.

Dacă până acum pensiile erau indexate în conformitate cu creșterea prețurilor pentru anul precedent, conform noii formule acestea vor fi indexate în funcție de media creșterii prețurilor pentru ultimii trei ani. Prin formula veche, indexarea pensiilor era la nivel de 3%.

Potrivit celui de-al doilea proiect de lege asumat de Guvern, statul va acorda 600 de lei pentru Paști, beneficiarilor de toate tipurile de pensii stabilite până la 1 aprilie 2019, ale căror mărime nu depășește 2000 lei, precum și beneficiarilor de alocații sociale de stat. Excepție fac beneficiarii de alocație pentru îngrijire, însoțire și supraveghere. În total, ajutor vor primi circa 610 mii de persoane. Majoritatea - peste 400 de mii sunt beneficiari de pensii pentru limită de vârstă. Ceilalți sunt persoane care primesc pensii de dizabilitate, pensii de urmaș sau alocații sociale de stat.

„Procedura de asumare este una la care se recurge în cazuri de excepție. Cât ține de indexarea pensiilor și cei 600 de lei pentru pensionari și pentru deținătorii de alocații sociale, aceste proiecte trebuie să intre în vigoare de la 1 aprilie. De aceea, nu avem timp și nu reușim până la formarea unei majorități parlamentare ca aceste proiecte de legi să fie votate în Parlament”, a spus Pavel Filip, în ședința de Guvern din 7 martie.

Constituția țării prevede că Executivul își poate angaja răspunderea în fața Parlamentului asupra unui program, unei declarații politice sau asupra unui proiect de lege. Guvernul poate fi demis, însă, dacă în termen de trei zile de la asumarea angajamentelor deputații înregistrează și votează o moțiune de cenzură legată de asumarea răspunderii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.