Proiectele agricole – cel mai des susţinute de către Programul PARE 1+1

Peste 60% din proiectele investiţionale, susţinute în cadrul Programului de atragere a remitenţelor în economie PARE 1+1 au profil agricol. Proiectele din acest domeniu practic toate sunt eligibile, iar experţii Organizaţiei pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) îi ajută pe aplicanţii la program să-şi întemeieze o afacere ce ar avea cel mai mare succes. Despre aceasta a comunicat Iulia Iabanji, directoarea ODIMM, în cadrul emisiunii „Dialog” de la postul Agro TV Moldova. Aceasta a mai spus că Programul PARE 1+1 a fost prelungit până în 2018, iar banii sunt oferiţi de către UE sub formă de grant după implementarea şi monitorizarea proiectelor investiţionale, transmite IPN.

„În anul 2015, ne-am pomenit cu cereri în sumă de 42 de milioane de lei. Am stopat temporar recepţionarea dosarelor şi am purces la procedura de rectificare a bugetului şi am reuşit să majorăm bugetul programului de la 30 de milioane la 42 de milioane de lei pentru a susţine 98 de proiecte investiţionale”, a comunicat Iulia Iabanji.

Regula programului este „primul venit – primul servit”. „Totodată, aici este obligatorie componenta de instruire. Persoana care s-a înscris trebuie să prezinte dovezi că a muncit peste hotare, apoi să treacă instruirea de 10 zile deoarece persoanele plecate nu sunt la curent cu cadrul legislativ, cu regulile de joc în mediul de afaceri şi alte nuanţe legate de afacere. În programul PARE, 62% din dosare reprezintă proiecte investiţionale în agricultură. Proiectele din domeniul agricol sunt practic toate eligibile, noi punem accent pe agricultura intensivă, pe domeniile mai rentabile”, a specificat directoarea ODIMM.

Iulia Iabanji a menţionat că printre cele 612 de proiecte acceptate până acum, în sumă de 115 milioane de lei, sunt foarte multe idei interesante, inspirate din ţările în care migranţii au lucrat. „50% dintre aplicanţi sunt din Italia. Spre exemplu, a fost creată fabrica de creştere a melcilor, care acum, după 3 ani, este de succes, exportă melci în diferite ţări, dar s-a creat şi un grup de gurmani în ţară şi proprietarul are multe solicitări de a deschide un restaurant specializat. Se dezvoltă cu succes şi două ferme de creştere a viperelor pentru venin. Avem 12 crescătorii de chinchila pentru blana lor. Avem dezvoltate multe staţiuni de agrement în diferite raioane, deja populaţia vrea să meargă la odihnă aici, în ţară”, a comunicat directoarea ODIMM.

Recent, Comitetul de supraveghere al Programului de atragere a remitenţelor în economie PARE 1+1 a decis lansarea colectării cererilor de finanţare nerambursabilă pentru anul 2016.

Programul activează în baza regulii „1+1”, astfel fiecare leu investit din remitenţe este suplinit cu un leu în formă de grant din cadrul Programului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE