Proiecte logistice în Moldova pentru tranzitul de mărfuri în România și în întreaga UE

Republica Moldova are nevoie de idei inovaționale pentru dezvoltarea infrastructurii sale, mai ales în contextul războiului din Ucraina. Logistica performantă ar asigura tranzitul din Ucraina, prin Moldova, în România, respectiv, în întreaga Uniune Europeană. De această părere este directorul Consorțiului internațional „Implementarea proiectelor inovaționale”, Ion Rață.

Într-o conferință de presă la IPN, Ion Rață a declarată că Republica Moldova rămâne o cale de tranzit spre Europa pentru fluxul mare de mărfuri din Ucraina. „Sunt necesare propuneri inovaționale pentru dezvoltarea logisticii. Am aranjat un port temporar pe râul Prut, iar astfel putem crea o alternativă monopolului, putem ajuta la transportarea cerealelor și altor mărfuri pe Prut. Este un mic punct, dar de la care se poate porni dezvoltarea logisticii”, a spus directorul Consorțiului internațional „Implementarea proiectelor inovaționale”.

Ion Rață menționează că Republica Moldova nu are suficiente poduri, căi ferate, care să facă legătura între Ucraina și România. El a dat exemplul Poloniei, care la începutul războiului a solicitat de la Uniunea Europeană 2 miliarde de euro pentru logistică, și anume pentru căi ferate, trasee etc. Infrastructura deficitară este unul dintre punctele vulnerabile ale Republicii Moldova.

„Noi știm că toate țările de tranzit au fost țări bogate. Moldova veche, Moldova lui Ștefan avea unul dintre cele mai mare venituri anume de la tranzituri. Toate trecerile erau folosite atunci prin Moldova. Și astăzi am ajuns să rămânem ca o insuliță prin care nu putem nici cu căruța să trecem. De asta, am o chemare către conducerea țării, către conducerea ambelor țări – Moldova și România. E clar că întrebarea asta este, se vehiculează, dar ea nu a căpătat acel accent de existență, de executare. Există bani pentru investiții, sunt posibilități și metode de concesiune. Pentru infrastructură, Europa tot timpul a fost deschisă să finanțeze. Este nevoie de bătut în ușă”, susține Ion Rață.

În altă ordine de idei, directorul Consorțiului internațional „Implementarea proiectelor inovaționale” s-a referit și la energie, care reprezintă una dintre principalele componente ale industrializării. Potrivit lui, dacă ești capabil să captezi și utilizezi o energie mai ieftină, înseamnă că ai posibilitatea să produci și să faci concurență pe piață.

Iuliean Horneț, inventator din România, a vorbit despre energia regenerabilă, precizând că în ultimul an a avut cel puțin cinci vizite în Republica Moldova. În opinai sa, Republica Moldova poate deveni independentă din punct de vedere energetic. „La acest moment eu pot să vă asigur că Republica Moldova, prin biomasa organică și din deșeul menajer, dar și din puțina biomasă fosilă – împreună constituie un combustibil prin co-incinerare în arzătoarele Horneț. Aceasta ar asigura independența energetică a Republicii Moldova, totală – și termică, și electrică”, afirmă inventatorul.

Notă: Conferința de presă s-a desfășurat în cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare. Continuitate”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestei conferințe nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.