Proiect Twinning în sprijinul ANSA

Experți suedezi, lituanieni și letoni vor acorda asistență Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor în procesul de aliniere a legislației naționale la rigorile acquis-ului comunitar în domeniul siguranței produselor alimentare și hranei pentru animale, în sectorul veterinar, sanitar și fitosanitar. Asistența, dar și alte activități care sunt planificate, fac parte din cadrul unui proiect Twinning în valoare de două milioane de euro, bani acordați de Uniunea Europeană, transmite IPN.

În cadrul evenimentului de lansare, directorul general ANSA, Gheorghe Gaberi, a declarat că obiectivul principal este intensificarea capacităților de export a produselor din lanțul agroalimentar, în conformitate cu standardele UE și cerințele Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. „Proiectul urmărește consolidarea capacităților instituționale ale ANSA în vederea gestionării eficiente a tuturor aspectelor legate de siguranța produselor alimentarea și ajustării operatorilor din sectorul agroalimentar la exigențele Uniunii Europene”, a notat Gheorghe Gaberi.

Prezent la eveniment, prim-ministrul Pavel Filip a declarat că astfel de proiecte creează premise pentru consolidarea și fortificarea ANSA și vin să fortifice cooperarea cu partenerii externi. „Acest proiect ne va ajuta să ne aliniem la rigorile acquis-ului comunitar în domeniul siguranței produselor alimentare, să modificăm mecanismul intern de control pe tot lanțul său, conform principiului „de la furcă la furculiță””, a spus premierul.

Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, a menționat că experții străini vin din țări care au o vastă experiență în acest domeniu și sunt gata să o împărtășească. În ceea ce ține de calitatea produselor, ambasadorul a menționat că mai este de lucru în domeniul standardizării, iar rolul ANSA este unul foarte important în acest sens. Pirkka Tapiola este convins că, dacă reformele vor fi implementate și standardele vor fi respectate, Republica Moldova va putea oferi consumatorilor doar produse calitative.
 
Perioada de implementare a proiectului este doi ani.

Proiectul Twinning este unul din principalele instrumente ale Uniunii Europene în susţinerea consolidării instituţionale. Acesta are ca scop să ajute ţările beneficiare să dezvolte instituţii publice moderne şi eficiente, prin asigurarea cadrului care permite instituţiilor publice şi organizaţiilor din ţările beneficiare să lucreze cu omologii lor din statele membre UE.

  • pavel filip despre proiect.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.