Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) a purtat discuții cu Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională (JICA) privind posibilitatea implementării unui proiect de asistență tehnică/financiară pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, inclusiv și a micilor fermieri din țară. O decizie finala va fi luată de către JICA până în luna octombrie curent. Către acea dată va fi cunoscută și suma asistenței tehnice alocate Republicii Moldova în acest sens, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al ministerului.
Viceprim-ministrul Octavian Calmâc, ministru al economiei și infrastructurii, a menţionat că una din prioritățile Guvernului în procesul de dezvoltare a sectorului întreprinderilor mici și mijlocii constă în crearea instrumentelor de suport pentru valorificarea potențialului regional al agenților economici din țară, dezvoltarea noilor instrumente de marketing a produselor pe piețe străine, netradiționale pentru produsele moldovenești. Experiența Japoniei în susținerea producătorilor locali și valorificarea avantajului competitiv pentru crearea unor poli industriali de dezvoltare regională va contribui esențial la realizarea acestor obiective.
„Elaborarea unui program de asistență în acest domeniu va constitui o primă etapă în identificarea avantajului competitiv al fiecărei regiuni și asocierea micilor fermieri la nivel local pentru crearea unor produse tradiționale, specifice regiunii, care vor fi promovate sub o marcă unică regională”, a menționat ministrul economiei și infrastructurii.
Yojiro Fujiwara, reprezentantul companiei nipone Padeco Co., Ltd, a prezentat în cadrul întrevederii liniile directorii ale noului proiect, accentuând că acesta are la bază modelul japonez „One village – one product” (O localitate – un product) și are drept obiectiv dezvoltarea sectorului agroalimentar în diferite regiuni ale Republicii Moldova și promovarea produselor din aceste zone atât pe piața internă, cât și externă. „Modernizarea sectorului agricol, sporirea siguranței alimentelor, extinderea lanțului de aprovizionare pentru consumatori sunt dor unele din direcțiile de asistență tehnică oferite întreprinderilor moldovenești în cadrul proiectului”, a specificat oficialul nipon.
În cadrul dialogului, interlocutorii au convenit ca până la finele lunii septembrie anul curent să fie stabilite și coordonate toate aspectele proiectului, ca începând cu 2018 acesta să fie implementat.