Guvernul a avizat un proiect care prevede că în anul 2022 se va indexa doar partea pensiei care nu depășește salariul lunar mediu pe economie prognozat pentru anul în curs. Pentru anul 2022 acesta constituie 9 900 de lei. Scopul proiectul este asigurarea echității sistemului de pensii prin reducerea decalajului între cele mai mari și cele mai mici pensii, transmite IPN.
Potrivit proiectului, din cele 665 de mii de pensii aflate în plată 9190 depășesc acest plafon. Astăzi 1,3% din toate pensiile sunt mai mari decât salariul mediu pe economie pentru anul curent. Totodată, aceste pensii ca valoare reprezintă 8,3% din fondul de pensii. Pensia medie pentru această categorie constituie 14711.
Inițiativa aparține deputatului PAS, Dan Perciune. Autorul precizează că indexarea anuală conform formulelor aplicate în ultimii ani a dus la o creștere a prăpastiei în cadrul sistemului. Diferențele enorme ale cuantumurilor plăților trezesc nemulțumiri în societate și afectează credibilitatea sistemului de pensii în ansamblu. Faptul că pensia medie este de până la 50 de ori mai mică decât pensiile maxime amplifică percepția că sistemul de pensii este unul preferențial și inechitabil în raport cu contribuabilul obișnuit.
Ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spatari, a declarat că Guvernul susține proiectul, dar unele prevederi necesită o examinare suplimentară. „Prevederile conform cărora cheltuielile de achitare a pensiilor deputaților, membrilor de Guvern, funcționarilor publici, aleșilor locali, procurorilor și judecătorilor sunt suportate integral din bugetul de stat necesită o examinare suplimentară”, a menționat ministrul.
Pensia medie pentru limita de vârstă la 1 ianuarie 2022 a constituit 2595 de lei, iar pensia maximă a depășit 120 de mii de lei.