Proiect de lege privind instituirea pensiei de bază, avizat de comisia de profil

Pensia de bază va constitui o sumă fixă unică, care se va adăuga la mărimea pensiei pentru limită de vârstă, calculată în condiţiile legislaţiei actuale de care vor beneficia pensionarii cu excepţia celor ce se pensionează în condiţii privilegiate precum procurori, judecători, deputaţi etc. Comisia de protecţie socială, sănătate şi familie a aprobat pozitiv proiectul de lege al deputaţilor comunişti cu privire la instituirea pensiei de bază, transmite IPN.

Autorii iniţiativei informează că modalitatea de stabilire şi calcul a pensiilor va fi perfecţionată prin combinarea mecanismului actual contributiv de calcul al pensiilor, bazat pe venitul asigurat, cu un mecanism sau element nou, bazat pe criterii de universalitate, caracteristic suportului financiar de stat. În opinia autorilor, modificările respective vor spori gradul de protecţie socială a persoanelor în etate, precum şi nivelul echităţii şi incluziunii sociale.

Comisia, reieşind din avizul Guvernului, a propus ca mărimea pensiei de bază să constituie suma de 200 de lei, deşi, autorii au propus ca pensia de bază să fie din start mai mare. Numărul beneficiarilor pensiei de bază va fi estimativ de 510 mii de persoane. Pentru beneficiarii actuali de suport financiar la pensii, circa 400 de mii de pensionari, pensia de bază va substitui suportul actual de 100 şi 180 de lei în funcţie de categorie. Pentru circa alte 130 de mii de pensionari creşterea pensiilor va fi absolută de 200 de lei.

Totodată, printr-un amendament comun al membrilor comisiei au fost propuse modificări legislative ce ar permite tutor celor 36 de mii de pensionari, care după indexările din 1 aprilie nu au mai fost eligibili pentru obţinerea suplimentului financiar, să beneficieze de acest suport în continuare. Este vorba de circa 5000 de beneficiari de pensii de dizabilitate, circa 200 de pensii de urmaşi şi 31 de mii de pensionari pentru limită de vârstă. Ultimii vor beneficia de suport care va fi substituit  ulterior cu pensia de bază.

Proiectul de lege este propus spre dezbatere plenului Parlamentului pentru următoarele zile.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE