Proiect de lege care va permite importarea ionizatoarelor de apă la prețuri mai mici

Un proiect de lege care va permite importarea aparatelor de ionizare a apei la prețuri mai mici a fost înregistrat în Parlament. Actualmente acestea sunt aduse în Republica Moldova, dar sunt puține la număr și cu taxe sporite sau sunt aduse prin contrabandă, a precizat pentru IPN deputata PAS Iulia Dascălu, autoare a proiectului.

În Nomenclatorul combinat al mărfurilor nu este inclusă poziția de ionizatoare. În ultimii 3-4 ani, în Republica Moldova au fost importate doar 50 de ionizatoare, iar o bună parte a acestora se află în săli particulare de sport, deși mai multe instituții de stat solicită aparate de ionizare a apei. Când sunt devamate, ionizatoarele sunt declarate drept filtre de apă, pentru care se plătește TVA 20%, plus 14% alte adaosuri. Astfel, ionizatoarele se vând mai scump decât în România cu cel puțin 34%. În loc de 2300 de euro, un ionizator adus în Moldova costă 3400 de euro. Proiectul de lege propune introducerea în Nomenclatorul combinat al mărfurilor a poziției de ionizator, astfel ca acestea să poată fi aduse în Republica Moldova la prețuri mai mici. Documentul prevede ca ionizatoarele să fie importate cu TVA 8%, plus 6% taxele vamale. Deci, 14% taxe, dar nu 34% cum este în prezent, a subliniat Iulia Dascălu.

Potrivit deputatului PAS, prin acest proiect de lege se propune ca ionizatoarele să poată fi importate și de către instituțiile de stat, astfel ca acestea să ajungă și în școli, grădinițe, instituții medicale.

Ruslan Cliștoc, consultant autorizat internațional privind ionizatoarele, a menționat în cadrul audierilor publice de la Parlament că apă potabilă a rămas pe Pământ mai puțin de 1%, ceea ce prezintă un factor de risc pentru populație. „Noi ne naștem cu 94% apă și murim cu 60% apă. Apa este transportatorul principal al nutrienților către celulă și totodată este cea care ne ajută să curățăm toxinele din corpul nostru”, a spus consultantul.

Ruslan Cliștoc a adăugat că apa din majoritatea izvoarelor și fântânilor din Republica Moldova nu corespunde standardelor. Iar apa îmbuteliată este de 3500 de ori mai dăunătoare pentru mediu decât apa de la robinet, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Sănătate Globală de la Barcelona. Pentru a produce cantitatea suficientă de plastic care să satisfacă cererea anuală de apă pentru 100 de mii de familii sunt necesare peste 17 milioane barili de petrol. În Marea Britanie, spre exemplu, apa îmbuteliată este de 500 de ori mai scumpă decât apa de la robinet, iar în Republica Moldova – de o mie de ori mai scumpă. „Avem nevoie de un sistem de filtrare casnică a apei potabile din robinet, care ar reduce considerabil riscul multor probleme de sănătate”, a subliniat consultantul.

Galina Tomaș, doctor în științe medicale, a subliniat că este mult mai ieftin de a investi în profilaxie decât în tratamentul unor maladii. Iar consumul de apă ionizată are beneficii.

Ziua Mondială a Apei este marcată în lume la 22 martie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.